NANOPARTÍCULES MÉS ESTABLES I MENYS TÒXIQUES PER APLICACIONS MÈDIQUES

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / NANOPARTÍCULES MÉS ESTABLES I MENYS TÒXIQUES PER APLICACIONS MÈDIQUES
Utilitzant llum de sincrotró, investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Sincrotró ALBA han demostrat la capacitat dels metal·losomes –uns agregats formats per fosfolípids i complexos metàl·lics– d'interaccionar amb cèl·lules i poder alliberar monòxid de carboni de forma controlada.

Cerdanyola del Vallès, 27 de novembre de 2017. Tot i que el monòxid de carboni pot arribar a ser mortal, s'ha demostrat que el seu alliberament local en petites dosis controlades pot ser beneficiós degut, per exemple, a les seves propietats antiinflamatòries, vasodilatadores i cardioprotectores. Ara, uns nous sistemes desenvolupats per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la col·laboració de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i del Sincrotró ALBA, s'han demostrat útils per transportar molècules que alliberen monòxid de carboni (conegudes com a CORMs, de l'anglès carbon monoxide releasing molecules), un fet que es dona en ser irradiats amb llum visible o amb llum ultraviolada.

Els metal·losomes són agregats vesiculars formats per fosfolípids i metal·lotensioactius (molècules que tenen una zona amb afinitat per l'aigua, una altra que la repèl i un metall) amb una mida inferior a 1 micròmetre. Les vesícules referides, així com altres estructures que s'obtenen emprant diferents proporcions de les dues molècules constituents (com ara micel·les i/o bicel·les), són estables a la dilució, fet que permet la seva utilització per dirigir-los a les àrees on es vol aplicar l'efecte del monòxid de carboni. En comparació amb altres compostos metàl·lics, s'ha demostrat que la toxicitat dels metal·losomes és entre 10 i 20 vegades inferior i, per tant, són adients per a aplicacions mèdiques.

A la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA s'ha analitzat com aquests sistemes interactuen amb cèl·lules. Utilitzant la tècnica de micro-espectroscòpia d'infraroig els investigadors van ser capaços d'identificar els compostos dins les cèl·lules, demostrant així la seva capacitat com a sistema d'alliberament.

Aquesta recerca, resultat de la tesi doctoral de Maribel Marín-García recentment defensada, obre una nova via a la utilització de sistemes mixtes de fosfolípids i metal·lotensioactius amb aplicacions mèdiques, i més específicament a la utilització del monòxid de carboni com a teràpia d'una manera controlada i dirigida.

IM_MetallosomesMIRAS  IM_MetallosomesMIRASInfraredSpectra 

Fig 1: Esquema de com es formen els metal·losomes. Fig 2: Espectre d'infrarroig de les cèl·lules en presència (negre) o absència (vermell) de CO, TCO/SPC 1000:3000 mM/mM durant 12 h. Detall de la regió d'absorció del CO del cultiu cel·lular incubat amb els diferents agregats: TCO/SPC 1000:3000 mM/mM; TCO/SPC 1000:500 mM/mM; PCO/SPC 1000:3000 mM/mM;i PCO/SPC 1000:300 mM/mM.

 

IM-MetallosomesMIRAS_Group2  IM-MetallosomesMIRAS_Group1  

El grup d'investigadors a la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA. D'esquerra a dreta a la foto de grup, Joan Suades, Maribel Marín-García, Núria Benseny, Ramon Barnadas i Mercedes Camacho.

Referència: Low-toxicity metallosomes for biomedical applications by self-assembly of organometallic metallosurfactants and phospholipids M. Marín-García, N. Benseny-Cases, M. Camacho, c J. Suades and R. Barnadas-Rodríguez ChemComm (2017) DOI: 10.1039/c7cc04945e

arxivat sota: ,