noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

USUARIS DE L’ALBA CREEN LA ZEOLITA MÉS POROSA CONEGUDA A DIA D’AVUI

Un equip de l’Institut de Ciència de Materials de Madrid - CSIC lidera una recerca que ha aconseguit fer una zeolita amb porus extra grans expandint i connectant cadenes de silici. Aquest material té aplicacions en descontaminació d’aigua i gas i en catàlisi. Experiments fets a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA han sigut claus en la determinació de l’estructura porosa de la zeolita.

Llegir més...

MÉS DE 1.000 ESTRUCTURES DE PROTEÏNES RESOLTES AL SINCROTRÓ ALBA

Els raigs X produïts al Sincrotró ALBA han permès determinar 1.000 estructures de proteïnes en una dècada. La proteïna número 1.000 forma part d'un estudi liderat per membres del CSIC que ajudarà al disseny de noves teràpies. La línia de llum XALOC al Sincrotró ALBA, dedicada a la cristal·lografia macromolecular, ha fet possible aquest èxit.

Llegir més...

NOUS ENFOCAMENTS EN L’ESTUDI DE BATERIES DE SODI

Les bateries de ions de liti i de sodi són objecte d’estudi en el marc d’una investigació que lidera la línia de llum CLÆSS del Sincrotró ALBA des del 2014, en col·laboració amb diversos socis internacionals, per contribuir a la recerca mundial en nous materials que permetin canviar l'economia global cap a les zero emissions de CO2. Ara, l'equip científic ha revelat que les propietats electroquímiques del càtode de la bateria milloren al substituir part del ferro que el composa per níquel. Ho han descobert aplicant un nou mètode experimental.

Llegir més...

HERCULES EUROPEAN SCHOOL 2024

Un any més el Sincrotró ALBA ha acollit l'HERCULES European School. Tota la setmana de l'11 al 15 de març va estar totalment dedicada als 20 joves investigadors provinents de diversos països que van venir a aprendre les diferents tècniques que tenim al nostre sincrotró.

Llegir més...

PROJECTES COFINANÇATS AMB FONS FEDER AL SINCROTRÓ ALBA

Representants dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) han visitat el Sincrotró ALBA amb motiu de la celebració del Comitè de Seguiment del Programa FEDER de Catalunya 2021-2027.

Llegir més...

FERROMAGNETISME DE DUES DIMENSIONS EN UNA XARXA ORGANOMETÀL·LICA D’UNA SOLA CAPA ATÒMICA

Un equip d'investigació internacional liderat per l'INMA i el CFM, en col·laboració amb la línia de llum BOREAS de l'ALBA, aconsegueix per primera vegada tenir ferromagnetisme bidimensional sobre un marc organometàl·lic, un resultat que s'ha estat buscant durant les dues últimes dècades. Aquesta xarxa organometàl·lica presenta una gran anisotropia magnètica perpendicular, una alta romanència magnètica a temperatures finites i un camp coercitiu molt més gran que qualsevol altre sistema bidimensional reportat. Això la fa a ser candidata a ser l'imant més prim observat fins ara.

Llegir més...

PRIMERS FOTONS DE LLUM A FAXTOR

FaXToR, la que serà la 13a línia de llum del Sincrotró ALBA i actualment en construcció, ha rebut per primera vegada llum de sincrotró a la seva cabina òptica. És un èxit molt important per a la línia de llum i els seus científics –Alessandra Patera (responsable de la línia), Federico Cova i Victorien Bouffetier–, aconseguit gràcies a la feina de moltes persones. Felicitats a tothom que ha contribuït a aquesta fita! Aquest projecte ha estat cofinançat amb fons FEDER.

Llegir més...

NOU MÈTODE PER A CONTROLAR DINÀMIQUES MAGNÈTIQUES EN NANOIMANTS: L’ASTROID CLOCKING

Un grup d’investigació de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia ha trobat una nova forma de realitzar canvis petits i específics en un tipus de sistema magnètic anomenat gel d’espín artificial (ASI). Els ASI són materials amb una àmplia gamma de propietats emergents. Controlar quan, on i com canvien els seus dominis magnètics pot ser crucial per aplicacions tecnològiques com la computació. El nou mètode s’ha anomenat en anglès “astroid clocking" i l’experiment principal es va fer a ALBA, en la branca PEEM de la línia de llum CIRCE, on el microscopi determina l’estat magnètic de cada nanoimant individualment, usant llum de sincrotró.

Llegir més...

PRIMERA PEL·LÍCULA A ESCALA ATÒMICA DE MICROTÚBULS EN CONSTRUCCIÓ, PROCÉS CLAU EN LA DIVISIÓ CEL·LULAR

Un grup de recerca del CRG, el CNIO i l’IBMB-CSIC ha resolt un problema clau per a la biologia: com les cèl·lules humanes construeixen els seus microtúbuls, encarregats de repartir el material genètic en la divisió cel·lular. La preparació de mostres i l’adquisició d’imatges d’alta resolució dels microtúbuls s’ha fet a la Plataforma de Crio-microscòpia Electrònica de l’IBMB-CSIC, situada al Centre Conjunt de Microscòpia Electrònica (JEMCA), dins el Sincrotró ALBA. L’estudi publicat a Science posa las bases de futurs avenços en el tractament de malalties que van des del càncer als trastorns de neuro-desenvolupament.

Llegir més...

QUÍMICA VERDA: UN CATALITZADOR BASAT EN PEROVSKITES PER CONVERTIR EL CO2 EN METÀ

Una recerca liderada per la Universitat del País Basc, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant i el Sincrotró ALBA, ha combinat per primera vegada experiments NAP-XPS a la línia de llum CIRCE d’ALBA amb experiments de FTIR in situ. L’objectiu és establir l’esquema complet de la reacció de conversió del diòxid de carboni (CO2) en metà sobre un nou catalitzador. El metà pot ser reciclat per utilitzar-se com a combustible o com a producte químic i al mateix temps es contribueix a la reducció de les emissions de CO2.

Llegir més...

REUNIDA LA COMUNITAT D'USUARIS D'ALBA II

Més de 120 persones van assistir a l'ALBA II Symposium, celebrat a la Universitat Autònoma de Madrid els dies 18 i 19 de gener de 2024, esdevenint un espai d'interessants debats i intercanvi d'idees sobre el futur del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

RESULTATS PROMETEDORS EN CATÀLISI MOSTREN EL POTENCIAL DE LA NOVA LÍNIA DE LLUM 3Sbar

Un equip de la Universitat d'Estocolm, el Sincrotró ALBA i DESY ha determinat per primera vegada l'estat químic del catalitzador d'amoníac durant la reacció química. Aquests resultats, obtinguts parcialment a DESY a Alemanya, mostren l'enorme potencial de la línia de llum 3Sbar, actualment en construcció al Sincrotró ALBA.

Llegir més...

DESCOBERTA L’ESTRUCTURA D’UNA MAQUINÀRIA DE LA CÈL·LULA PER A RECICLAR PROTEÏNES

Un equip de recerca liderat pel CIC bioGUNE ha revelat l'estructura d'una de les maquinàries cel·lulars per al reciclatge de proteïnes. Aquesta maquinària s'encarrega de transportar i reutilitzar més de 60 proteïnes diferents. Experiments realitzats a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA han permès comprendre el procés de reciclatge de les proteïnes a nivell atòmic.

Llegir més...

PRIMERES DADES DE DIFRACCIÓ DE PROTEÏNA A XAIRA

La línia de llum XAIRA, una de les tres línies que ALBA està construint actualment, ha assolit una altra fita clau: les primeres dades obtingudes en difractar un cristall de proteïna. Aquest gran èxit posa de manifest l'avenç constant de la línia, aconseguit gràcies a l'esforç de molta gent!

Llegir més...

SIMPOSI D'ALBA II: LA COMUNITAT D'USUARIS CONVIDADA PER PARLAR DE LA NOVA FONT DE LLUM DE 4ª GENERACIÓ

El Sincrotró ALBA organitza un esdeveniment els dies 18 i 19 de gener a la Universitat Autònoma de Madrid amb l'objectiu d'interpel·lar la comunitat d'usuaris de sincrotró i donar-los veu, així com donar a conèixer les noves potencialitats del projecte ALBA II.

Llegir més...

LA LÍNIA DE LLUM MINERVA ENTRA EN FUNCIONAMENT

El Sincrotró ALBA ja té 11 línies de llum operatives en total, un cop MINERVA ha acabat la seva posada en marxa. La nova línia de llum, construïda en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA), s'utilitzarà durant els primers anys principalment per mesurar elements òptics que aniran al Telescopi Avançat per a Astrofísica d'Altes Energies, el NewATHENA.

Llegir més...

ESTUDIEN LA RELACIÓ ENTRE EL BLAT ENRIQUIT EN SELENI I EL MERCURI

Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Sincrotró ALBA ha publicat un nou article a la revista Scientific Reports sobre l'especiació del mercuri en plantes de blat biofortificades en seleni i exposades a la contaminació per mercuri. Per fer-ho s’han realitzat mesures d'espectroscòpia d'absorció de raigs X a la línia de llum CLÆSS d'ALBA per determinar l'estat químic del mercuri a les plantes de blat cultivades.

Llegir més...

L'ALBA ACULL EL MXCuBE MEETING 2023

Els dies 29 i 30 de novembre es va celebrar al Sincrotró ALBA la reunió de la comunitat MXCuBE (de l'anglès Macromolecular Crystallography Customized Beamline Environment). A la trobada van participar al voltant de 70 assistents de diferents sincrotrons i altres instal·lacions internacionals per parlar sobre els avenços de les diferents institucions col·laboradores i els desenvolupaments futurs d'aquest software.

Llegir més...

LA RENOVACIÓ DELS SINCROTRONS EUROPEUS OFEREIX EXCEPCIONALS OPORTUNITATS PER A LA INDÚSTRIA

El passat divendres 1 de desembre del 2023, el Sincrotró ALBA va acollir un esdeveniment on més de 70 empreses van poder conèixer per endavant els plans de renovació i les necessitats tecnològiques d'algunes de les instal·lacions europees, entre elles ALBA. La sessió va resultar molt positiva i útil, permetent el contacte directe entre empreses i instal·lacions.

Llegir més...

COMUNICAT Des 02, 2023
COMUNICAT

Comunicat del Sincrotró ALBA davant del conat d'incendi succeït el 2 de desembre de 2023

Llegir més...

ALBA, PREMIADA COM A MILLOR ENTITAT PER LA CAMBRA DE COMERÇ DE SABADELL

Caterina Biscari, directora d'ALBA, va recollir el guardó en una cerimònia celebrada el 29 de novembre a Fira Sabadell, on van assistir empreses de la zona del Vallès.

Llegir més...

LA BRISA DE RAÏM, RESIDU DE LA PRODUCCIÓ DEL VI, ÉS EFECTIU PEL CONTROL DE PLAGUES DE NEMATODES

Un equip científic de la Universidad de Castilla la Mancha, la Universidad Autónoma de Madrid i el Instituto de Ciencias Agrarias – CSIC ha demostrat el potencial dels residus de la viticultura com a biopesticides en l’agricultura. Usant-los es reduiria el problema de la gestió de residus i es contribuiria a l’economia circular. L’estudi mostra que el carbonet reciclat, biomassa provinent de la brisa de raïm, funciona per combatre la infecció de paràsits nematodes en plantes de tomàquet. La caracterització del carbonet s’ha fet amb espectroscòpia d’infraroig a la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

ALBA ORGANITZA UN FÒRUM DE PROVEÏDORS INDUSTRIALS ENFOCAT EN ELS FUTURS PLANS DEL SINCROTRÓ

L'esdeveniment tindrà lloc el proper 1 de desembre al Sincrotró ALBA i tractarà sobre les oportunitats que ofereixen les fonts de llum de sincrotró pel sector industrial, com per exemple el projecte ALBA II.

Llegir més...

VISUALITZEN EN 3D COM EL SARS-COV-2 ES REPLICA EN LES CÈL·LULES

La utilització de diferents tècniques de microscòpia i tomografia, incloent l'ús de la llum de sincrotró, revela com canvien les cèl·lules pulmonars al llarg de la infecció en models de cultiu cel·lular. L'estudi és fruit de la col·laboració del consorci europeu CoCID (Compact Cell Imaging Device) en què col·laboren grups del CSIC i el Sincrotró ALBA.

Llegir més...

PRIMER DISPOSITIU SENSE CABLEJAT ELÈCTRIC PER FER APARÈIXER MAGNETISME EN MATERIALS NO MAGNÈTICS

Investigadors de la UAB i l'ICMAB-CSIC han aconseguit portar la tecnologia sense fils al nivell fonamental dels dispositius magnètics. L'aparició i control de les propietats magnètiques en capes de nitrur de cobalt (inicialment no magnètic) mitjançant voltatge, sense connectar la mostra a cablejat elèctric representa un canvi de paradigma que pot facilitar la creació de nanorobots magnètics per a biomedicina i sistemes de computació on els processos bàsics de gestió de la informació no requereixin cablejat. Part dels experiments s'han dut a terme a la línia de llum BOREAS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

EL CSIC I EL SINCROTRÓ ALBA POSEN EN MARXA UN LABORATORI PER IMPULSAR LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Aquesta instal·lació té com a objectiu millorar l'estudi de les bateries i les cintes superconductores d'alta temperatura. Permet a la comunitat d'usuaris d'ALBA, incloent el grup destacat del CSIC, optimitzar significativament els experiments amb llum de sincrotró. Aquest projecte ha estat finançat conjuntament per ALBA i la plataforma del CSIC PTI-TransEner, amb fons europeus NextGeneration i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Llegir més...

AVENÇ EN CÈL·LES SOLARS MÉS BARATES I EFICIENTS

Un equipo científic internacional ha aconseguit avenços notables en el camp de l’energia fotovoltaica, concretament en la fabricació de cel·les solars de perovskita sobre silici. Han aconseguit una impressionant eficiència del 31,25%. Aquesta fita és el resultat d’avenços en materials i processos que han desbloquejat amb èxit el verdader potencial d’aquesta tecnologia emergent. Per analitzar aquests materials s’han fet estudis amb la línia NCD-SWEET d’ALBA. El descobriment científic s’ha publicat a la revista Science i representa un pas molt significatiu per un futur energètic més ecològic i net en el context de l’actual transició energètica.

Llegir més...

LA LLUM DE SINCROTRÓ A ALTA PRESSIÓ REVELA NOVES PROPIETATS D'UN MATERIAL PER A L'ELECTRÒNICA MODERNA

Un grup format per diverses universitats i centres de recerca ha descobert com reacciona un semimetall topològic a alta pressió. Aquest compost té un gran potencial per desenvolupar moltes aplicacions com els detectors òptics, l'espintrònica o els transistors d'efecte de camp 2D. Usant els sincrotrons ALBA i Elettra (Itàlia), junt amb altres tècniques, han descobert les empremtes estructurals, vibracionals i electròniques de dues transicions de fase induïdes per la pressió en aquest material. Els resultats s'han publicat a la revista Materials Today Advances.

Llegir més...

MISSIÓ ALBA 2023-2024: REGISTRE OBERT PER LES ESCOLES

Obertes les inscripcions per a la 6ª edició de Missió ALBA, el programa educatiu de ciència que ja ha engrescat a 59.000 alumnes de tot Espanya. El termini d'inscripcions finalitza el 13 d'octubre.

Llegir més...

PRIMER ESTUDI AMB DADES DEL NOU MICROSCOPI PER A CIÈNCIA DE MATERIALS DEL JEMCA

Un equip de l'ICN2 i de l'IREC han fet servir el microscopi electrònic del JEMCA dedicat a la ciència de materials, per estudiar l'estructura atòmica del materials catalítics crucials per al funcionament d'un nou tipus de bateries. Les imatges obtingudes amb el microscopi van ser clau per resoldre l'estructura atòmica de les nanopartícules dels catalitzadors espinel·la. Els resultats s'han publicat al Journal of the American Chemical Society. El JEMCA, situat a les instal·lacions del Sincrotró ALBA, es va inaugurar el febrer del 2023.

Llegir més...