DESCOBERTA UNA NOVA CLASSE D’IMANTS 2D: FERROMAGNETISME 2D-XY EN MONOCAPES DE CrCl3

Un equip científic de l’Institut Max Planck de Física de Microestructures, del Sincrotró ALBA i del Helmholtz-Zentrum Berlin ha aconseguit crear per primer cop un material ferromagnètic bidimensional que exhibeix anisotropia magnètica en el pla, és a dir, una "classe XY" de ferromagnet 2D. Aquest fet té vital importància per a les aplicacions en tecnologies de la informació energèticament eficients. Els experiments de dicroisme circular magnètic de raigs X a la línia de llum BOREAS d’ALBA han demostrat per primera vegada la naturalesa ferromagnètica del sistema, mentre que altres mesures a les instal·lacions de BESSY VEKMAG han completat la prova de la universalitat de XY. Els resultats han estat publicats a la reconeguda revista Science.

Llegir més...

LA DIFERÈNCIA ENTRE EL CABELL AFRICÀ, CAUCÀSIC I ASIÀTIC ESTÀ DETERMINADA PER LA DISTRIBUCIÓ DE LÍPIDS

Un equip de recerca de l’IQAC-CSIC, en col·laboració amb el Sincrotró ALBA, demostren que el cabell africà té més lípids que estan altament desordenats. Aquesta distinció amb el cabell caucàsic i asiàtic podria ser rellevant per a desenvolupar nous productes de cura capil·lar.

Llegir més...

NOVA CONVOCATÒRIA PER A PIMES PER L'ACCÉS FINANÇAT A FONTS DE LLUM EUROPEES

Noves oportunitats per a PIMEs! El projecte TamaTA-INNOV ofereix mesures finançades i confidencials en diferents fonts de llum europees per a PIMEs.

Llegir més...

UNA ESTUDIANT DE L'ALBA GUANYA EL PRIMER PREMI AL CONCURS D'EXCEL·LÈNCIA EN LES PRÀCTIQUES D'ENGINYERIA

L’estudiant de la UPC Andrea González va guanyar el primer premi del Concurs d’Excel·lència en les Pràctiques d’Enginyeria celebrat a Madrid pel seu treball desenvolupat durant les seves pràctiques a l'ALBA. Ella va contribuir a millorar les bombes del sistema de refrigeració de l’ALBA, donant llum al problema de cavitació que havia afectat a la capacitat de refrigeració de l’accelerador i al comportament del distribuïdor a la zona d’aspiració.

Llegir més...

NOU PROTOCOL PER LA PRODUCCIÓ EN MASSA DE NANOFILS

Investigadors de la UCM i del CSIC, amb la col·laboració de l'ALBA, han establert un nou protocol de síntesi per produir un major nombre de nanofils que amb el procés de fabricació convencional a laboratoris, amb una considerable reducció de temps i costs. L'ús d'alumini reciclat i el fet que el procés de creixement dels nanofils es realitzi a temperatura ambient permet que els nanofils puguin ser emprats a la indústria amb un cost inferior. La línia de llum CIRCE d'ALBA ha contribuït a l’avaluació de les propietats magnètiques dels nanofils per la seva aplicació en imants permanents.

Llegir més...