UNA ESTUDIANT DE L'ALBA GUANYA EL PRIMER PREMI AL CONCURS D'EXCEL·LÈNCIA EN LES PRÀCTIQUES D'ENGINYERIA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / UNA ESTUDIANT DE L'ALBA GUANYA EL PRIMER PREMI AL CONCURS D'EXCEL·LÈNCIA EN LES PRÀCTIQUES D'ENGINYERIA
L’estudiant de la UPC Andrea González va guanyar el primer premi del Concurs d’Excel·lència en les Pràctiques d’Enginyeria celebrat a Madrid pel seu treball desenvolupat durant les seves pràctiques a l'ALBA. Ella va contribuir a millorar les bombes del sistema de refrigeració de l’ALBA, donant llum al problema de cavitació que havia afectat a la capacitat de refrigeració de l’accelerador i al comportament del distribuïdor a la zona d’aspiració.

AndreaGzlez_IM

Andrea González (al centre de la imatge) i la resta de finalistes del 2n Concurs d'Excel·lència en les Pràctiques d'Enginyeria a Madrid.


Cerdanyola del Vallès, 3 de desembre del 2021  Andrea González, una estudiant de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va guanyar el primer premi de la segona edició del Concurs d’Excel·lència en les Pràctiques d’Enginyeria amb el seu treball titulat “Prediccions CFD del flux d’aigua a través dels impulsors de les bombes centrífugues de l’ALBA i la seva zona d’aspiració. Una investigació dels efectes de la dinàmica de fluids en els problemes de cavitació”. La cerimònia de premis va celebrar-se a Madrid el passat 29 de novembre del 2021. El treball de pràctiques estava supervisat pel Marcos Quispe, enginyer de la secció Transversal (divisió d'Enginyeria) de l’ALBA.

L’estudi de l’Andrea aborda les bombes del sistema de refrigeració de l’ALBA que presenten cavitació (formació de cavitats plenes de vapor o gas al sí d’un líquid en moviment) quan operaven en règim normal. Per alleugerar aquest fenomen temporalment fins que es trobés la solució definitiva, el flux d’aigua va reduir-se al 67% del seu valor nominal. Aquest canvi va resultar en una reducció de la capacitat de refrigeració de l’accelerador. Tanmateix, fins i tot en condicions tan baixes de flux, aquest presentava un comportament oscil·latori anòmal al distribuïdor de la zona d’aspiració.

La publicació presenta un anàlisi de la dinàmica de fluids computacional (en anglès, Computational Fluid Dynamics o CFD) aplicada a les zones d’aspiració de les bombes, amb el propòsit d’investigar els efectes de la dinàmica de fluids en els problemes de cavitació i entendre què pot estar passar en el sistema. La necessitat d’aquesta investigació sorgeix de la urgència per recuperar la capacitat de refrigeració de l’accelerador i de la cerca constant de millorar el sistema.

Referència: A. González Romero, J. J. Casas, C. Colldelram, M. Quispe. CFD predictions of water flow through impellers of the ALBA centrifugal pumps and their aspiration zone. An investigation of fluid dynamics effects on cavitation problems. JACoW Publishing (2021). DOI: https://jacow.org/medsi2020/papers/wepb16.pdf


Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.

IM-FECYT


arxivat sota: ,