CERÀMICA ITALIANA ESTUDIADA EN PROFUNDITAT AMB LA LLUM D'ALBA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / CERÀMICA ITALIANA ESTUDIADA EN PROFUNDITAT AMB LA LLUM D'ALBA
Vidrats i decoracions de ceràmiques de Montelupo (Itàlia) dels segles XIV-XIX han sigut analitzats a través d’una sèrie de mesures de microdifracció de raigs X amb llum de sincrotró a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA. Un equip de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona han dut a terme els experiments, que proporcionaran informació molt útil per reconstruir els processos tecnològics de la fabricació de la ceràmica.

 IM-Montelupo3 IM-Montelupo4 IM-Montelupo5

Esquerra: imatge de microscopi petrogràfic d’una decoració verda del s. XIX. Es pot veure l’esmalt i la zona de decoració verda on es van formar diversos minerals transparents i opacs durant la cocció de la ceràmica. Centre: patró de difracció obtingut a MSPD dels cristalls. Dreta: làmines primes de les mostres de ceràmica.


Cerdanyola del Vallès, 18 de novembre de 2020  Els estudis són part d’un projecte de col·laboració iniciat fa un any i que involucra al Museu de Ceràmica de Montelupo, població molt propera a Florència. Durant la recerca, s’han analitzat un total de vint ceràmiques de la zona de Montelupo, mostres d’un ampli ventall cronològic (segles XIV-XIX), decoratiu i cromàtic, incloent exemplars de majòlica arcaica avançada, de zaffera (decoració típica de la zona italiana del s. XV), amb imitacions de llustre metàl·lic, decoracions en ull de ploma de paó, armes o trofeus, entre d’altres.

Per estudiar en profunditat tots aquests materials, Roberta Di Febo (ICAC-UAB), Lluís Casas (UAB) i Oriol Vallcorba (ALBA), han dut a terme a la línia de llum MSPD experiments de microdifracció de raigs X. Les anàlisis s’han centrat en la identificació de l’estructura de la part més antiga del material i en veure les seves fases microcristal·lines, tant relictes com de nova formació, principalment en les zones decorades. Aquests dos tipus de fases van ser estudiades prèviament ja tallades en forma de làmines primes amb un microscopi petrogràfic a la UAB i, posteriorment, mitjançant microscòpia Raman a l’Instituto de Cerámica y Vidrio (ICV-CSIC) de Madrid. Les dades recopilades fins ara s’integraran finalment amb anàlisis de microscòpia electrònica (SEM-EDS) tant en el cas dels vidrats com en les decoracions.

Les diferents tècniques microanalítiques utilitzades proporcionaran informació molt útil per reconstruir els processos tecnològics usats en la fabricació de les ceràmiques, tant pel que fa a les matèries primeres utilitzades com a les condicions de cocció (ús de pigment pur o barrejat amb altres colorants, medi de cocció oxidant o reductor, etc.). A més, com que les fases microcristal·lines presents en els vitralls de ceràmica són marcadors tecnològics excel·lents, podran aportar informació sobre els coneixements i habilitats tècniques dels artesans, el seu coneixement sobre el comportament físic dels materials o la transferència de tècniques entre les diferents produccions de la regió.

 IM-Montelupo2 IM-Montelupo1

Vista general de la línia MSPD al Sincrotró ALBA. En la imatge es pot observar en primer pla la mostra ceràmica en forma de làmina muntada sobre un suport i la càmera per visualitzar-la durant les anàlisis.


Article original: Museo Montelupo 

 

arxivat sota: , ,