ALBA ACULL VIRTUALMENT CONGRÉS D'OPERACIONS D'ACCELERADORS

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / ALBA ACULL VIRTUALMENT CONGRÉS D'OPERACIONS D'ACCELERADORS
La dotzena edició d'aquest congrés s'ha celebrat del 5 al 8 d'octubre de 2021, un excel·lent fòrum on intercanviar idees i bones pràctiques entre experts mundials en acceleradors. Aquest congrés, que inicialment havia de tenir lloc el 2020, s'ha centrat en l'impacte de la pandèmia a l'hora d'operar els acceleradors.

IM_WAOWorkshopGroupPhoto_IM1

Fotografia de grup dels participants al 12é Workshop on Accelerator Operations (WAO).

Cerdanyola del Vallès (Barcelona), 13 d'octubre de 2021. Prop de 100 participants de vint països diferents de tot el món han assistit al 12è congrés sobre operacions d'acceleradors de partícules (WAO, Workshop on Accelerator Operations). L'esdeveniment, organitzat pel Sincrotró ALBA, estava previst celebrar-se a Barcelona el 2020. Però la propagació de la pandèmia Covid-19 i les incerteses generades per ella van obligar el comitè local a organitzar-lo de manera virtual.

El congrés ha tingut lloc entre el 5 i el 8 d'octubre de 2021 de 14:00 a 18:00 h (CET) per afavorir la participació de diferents regions. S'han dedicat sessions plenàries a debatre sobre les primeres reaccions a la pandèmia, les particularitats de fer funcionar un accelerador de partícules durant els temps de la Covid-19 i les lliçons apreses durant tot aquest període. Durant el primer dia es va realitzar una sessió de pòsters, amb la presentació de dotze pòsters. Es van organitzar debats paral·lels el segon i tercer dia. També s'ha organitzat una visita virtual a les instal·lacions d'ALBA perquè els participants coneguin en detall els acceleradors d'ALBA, el seu estat actual i plans futurs de renovació. Al final de cada dia, els participants van tenir l'oportunitat de xerrar informalment.

L'intercanvi d'idees i de millors pràctiques entre els participants va ser molt positiu i va aportar nova llum a preguntes comuns en el funcionament dels acceleradors. Quanta operació en remot es mantindrà després de la pandèmia, o la forma en què l'aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial poden ajudar a optimitzar l'operació van ser algunes de les xerrades presentades al congrés. Els temes que van despertar l'interès dels participants durant les sessions de discussió paral·leles van ser la formació dels operadors, l'existència d'un desenvolupament de carrera per als operadors o l'automatització versus les habilitats dels operadors.

El comitè organitzador agraeix la col·laboració dels patrocinadors que han contribuït al congrés: AWGE technologies, BTESA, CADINOX, ELYTT ENERGY, SEVEN Solutions, TECNOVAC, TELEDYNE SP DEVICES TTi.

IM_WAOWorkshop_IM2  IM_WAOWorkshop_IM3

Els membres del comitè organitzador Montse Pont i Ferran Fernández donen la benvinguda als participants el primer dia de congrés.

IM_WAOWorkshop_IM4 IM_WAOWorkshop_IM5

A l'esquerra, una instantània de les discussions paral·leles realitzades durant el congrés. A la dreta, la visita virtual a les instal·lacions del Sincrotró ALBA.

arxivat sota: ,