EL CSIC I EL SINCROTRÓ ALBA POSEN EN MARXA UN LABORATORI PER IMPULSAR LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / EL CSIC I EL SINCROTRÓ ALBA POSEN EN MARXA UN LABORATORI PER IMPULSAR LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA
Aquesta instal·lació té com a objectiu millorar l'estudi de les bateries i les cintes superconductores d'alta temperatura. Permet a la comunitat d'usuaris d'ALBA, incloent el grup destacat del CSIC, optimitzar significativament els experiments amb llum de sincrotró. Aquest projecte ha estat finançat conjuntament per ALBA i la plataforma del CSIC PTI-TransEner, amb fons europeus NextGeneration i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

IM_JointCSICALBA_EnergyLab1  IM_JointCSICALBA_EnergyLab2

Cerdanyola del Vallès (Barcelona), 24 d'octubre de 2023. Davant dels desafiaments globals que defineixen el panorama actual, el desenvolupament de materials i tecnologies innovadores que permetin la transició energètica és fonamental per avançar cap a una economia verda, sostenible i resilient. En particular, el desenvolupament de bateries eficients, segures i assequibles, basades en elements abundants i de baix cost, és essencial per a les necessitats de la nostra societat, incloent avenços en la mobilitat elèctrica, l'emmagatzematge energètic en xarxa i les aplicacions de l'Internet de les Coses. A més, el progrés en la fabricació de cintes superconductores d'alta temperatura és de gran interès al sector de l'energia, amb possibles aplicacions en el desenvolupament de línies de transmissió elèctrica, energia eòlica, aeronàutica o fins i tot per a l'ús de l'energia de fusió.

El Sincrotró ALBA i l'ICMAB-CSIC s'han associat per posar en marxa un nou laboratori que permet a la comunitat d'usuaris d'ALBA de l'àmbit de l'energia preparar, provar i optimitzar les mostres directament a les instal·lacions d'ALBA. Resulta particularment beneficiós per als equips de recerca espanyols i internacionals que es desplacen a Barcelona per fer aquests experiments. També és clau per promoure l'aparició de nous equips desenvolupant cables superconductors. Ha estat finançada per la plataforma del CSIC PTI+ TransEner i ALBA.

El nou laboratori té dues àrees d'especialització, dedicades al desenvolupament d'aplicacions energètiques més sostenibles per a sectors industrials d'interès. Una d'aquestes àrees està destinada a la investigació i producció de cintes superconductores d'alt rendiment, mentre que a l'altra es realitza l'assemblatge de bateries en diferents formats, per poder ser analitzades en condicions in situ (observació en temps real) i operando (en funcionament) mitjançant tècniques de caracterització basades en llum de sincrotró.

En aquest nou laboratori, els equips científics poden preparar mostres in situ a un ritme ràpid i en atmosferes controlades, molt semblants a les condicions industrials. El laboratori està totalment equipat i optimitzat per a la preparació i estudi operando de bateries. A més de les piles de botó, en aquest nou laboratori es pot muntar i provar electroquímicament un segon tipus de gran interès econòmic, anomenat piles de tipus bossa, que ja s'utilitza en alguns vehicles elèctrics, abans d'estudiar-les amb llum de sincrotró. "Tenir aquest laboratori al Sincrotró ALBA és de gran ajuda per a la comunitat de bateries. A més de tenir la possibilitat de preparar diferents tipus de mostres, podem preparar i optimitzar millor els experiments amb llum de sincrotró", afirma María Rosa Palacín, investigadora del Grup de Química de l'Estat Sòlid Grup (SSC) de l'ICMAB-CSIC.

Aquest nou laboratori conjunt CSIC-ALBA per a aplicacions energètiques és un nou model de com el CSIC i ALBA poden treballar junts per contribuir a les solucions que faran el nostre futur brillant i pròsper.

Enllaç a l'ICMAB-CSIC

Enllaç al CSIC

arxivat sota: ,