EL SINCROTRÓ ALBA MOSTRA AMB ÈXIT LES SEVES TÈCNIQUES PER A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / EL SINCROTRÓ ALBA MOSTRA AMB ÈXIT LES SEVES TÈCNIQUES PER A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA
El Sincrotró ALBA ha participat activament en el congrés Smart Agrifood Industry organitzat els dies 25 i 26 de maig per secpho, el clúster Deep Tech del Sud d'Europa, utilitzant la seva innovadora plataforma virtual Secpholand. Durant l'esdeveniment es van realitzar diverses trobades virtuals amb empreses.

IM_SmartAgrifoodIndustryConference_IM1

Taula rodona dedicada a les diferents aplicacions de la llum de sincrotró en la investigació alimentària.

Cerdanyola del Vallès, 14 de juny de 2021. El Sincrotró ALBA ha participat amb un estand virtual i l'organització d'una taula rodona a càrrec de tres experimentats ponents que van presentar les aplicacions de la llum de sincrotró a la indústria agroalimentària. Aquesta taula va comptar amb la participació d'un acadèmic i un usuari industrial que han utilitzat els serveis de l'ALBA per investigar i millorar els seus productes i processos.

Marta Àvila, científica de l'Oficina Industrial del Sincrotró ALBA, va parlar sobre els camps d'aplicació de la llum de sincrotró en la cadena de valor alimentària, incloent diversos exemples de tècniques de sincrotró aplicades a la caracterització d'aliments i envasos com l'estructura de la xocolata, olis i greixos, o la determinació dels estats d'oxidació en productes utilitzats per a l'agricultura o aliments com melmelades i peix. La caracterització de productes i envasos alimentaris permet conèixer millor la seva estructura i propietats i, per tant, potenciar la seva millora. En definitiva, la presentació va mostrar que la llum de sincrotró pot ser un poderós aliat per a la indústria agroalimentària.

La segona xerrada de la taula rodona va estar a càrrec del Prof. Manuel Valiente, responsable del Grup de Tècniques de Separació en Química de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre el blat enriquit amb seleni. El seleni és un micronutrient essencial que prevé la toxicitat per metalls pesants en el cos humà. En aquesta investigació s'afegeix seleni a la terra on es conrea el blat per augmentar el nivell de seleni a la planta, de manera que pugui convertir-se en una font de seleni per a les persones que el consumeixen. No obstant això, no tots els tipus de seleni poden ser absorbits per l'organisme pel que és important determinar l'estat d'oxidació i l'espècie química del seleni i, per això, es van utilitzar les tècniques del Sincrotró ALBA. Les tècniques de sincrotró permeten determinar l'estat d'oxidació i l'espècie química directament sobre la mostra, sense necessitat d'extraccions ni tractament químic previ. Diferents condicions d'enriquiment del substrat donen diferent especiació i distribució del seleni en el blat, tal com va concloure Manuel Valiente.

L'última xerrada va anar a càrrec d'Esteve Valls, director tècnic de Samtack Industrial Adhesives, i es va titular "SmarTack, adhesius que augmenten la vida útil dels aliments envasats". Es va presentar una nova tecnologia adhesiva per complexos multicapa flexibles amb propietats antioxidants, on també es va utilitzar llum de sincrotró de l'ALBA per conèixer en profunditat aquest nou producte i millorar la seva fabricació. Els envasos fabricats amb tals pel·lícules multicapa permeten una major vida útil dels aliments.

La taula rodona va estar moderada per Sergio Sáez, gerent del clúster secpho qui va abordar les preguntes plantejades al xat pels assistents i també va fer algunes pròpies. Al voltant de 40 persones van assistir a les conferències celebrades a l'auditori virtual de Secpholand. Més de 160 persones van assistir a la Sala d'Exposicions on es va situar l'estand virtual de l'ALBA. Es van establir diverses connexions amb altres empreses i institucions en la seva àrea virtual B2B.

IM_SmartAgrifoodIndustryConference_IM2

Estand virtual al congrés virtual Smart Agrifood Industry organitzat per SECPhO.

arxivat sota: , ,