EL SINCROTRÓ ALBA LLANÇA EL PROJECTE CIÈNCIA EN COLORS

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / EL SINCROTRÓ ALBA LLANÇA EL PROJECTE CIÈNCIA EN COLORS
Adreçat a alumnat d’ESO, la iniciativa busca reflexionar sobre la necessitat que persones de tots els col·lectius i condicions puguin exercir les professions STEAM i visibilitzar el que com a societat perdem quan la ciència és excloent. El projecte compta amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Ciència en Colors logo

Cerdanyola del Vallès, 11 de febrer del 2020. Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, el Sincrotró ALBA llança el projecte Ciència en Colors. Una acció educativa adreçada a l’alumnat de secundària.

Des d’avui i fins el 4 de març tots aquells centres que estiguin interessats podran inscriure’s en aquest formulari. En aquesta primera edició, poden participar centres públics, privats o concertats de la ciutat de Barcelona. Hi ha 10 places disponibles. El projecte es durà a terme entre els mesos de març i maig de 2022.

L’activitat inclourà 2 tallers presencials al centre, dinamitzats per personal del Sincrotró ALBA i una educadora de la cooperativa Eduxarxa. A més de donar a conèixer la diversitat de perfils i tasques necessàries per fer funcionar una instal·lació científica com el Sincrotró ALBA, l’objectiu principal és sensibilitzar l’alumnat sobre la importància de tenir una comunitat científica diversa.

No comptar amb una ciència diversa (gènere, raça, classe, etc.) en entorns de recerca pot tenir moltes implicacions: des de la pèrdua de talent, fins a les decisions sobre què és objecte d’estudi i què no, o la capacitat que tenim com a societat de trobar solucions als reptes científics.

Finalment, l’alumnat participant haurà de crear un vídeo-manifest que es difondrà a la pàgina web del projecte. El propòsit és que puguin expressar la seva veu sobre el que hauran aprés als tallers, tot reivindicant allò que necessitem canviar i millorar a la comunitat científica i a la societat en general.

L’activitat no tindrà cap cost per als centres participants, que rebran els materials didàctics necessaris per poder dur-la a terme: guia docent, material per l’alumnat i un qüestionari de valoració.

Per saber més sobre el projecte i inscripcions podeu consultar el web:

https://www.sincrotroalba.cat/ca/divulgacio/ciencia-en-colors

 

CienciaColors-IM3-v2

 

Experiència en projectes educatius amb perspectiva de gènere

El Sincrotró ALBA ja te experiència amb activitats de caire similar. Durant el curs 2017-18 va dur a terme el projecte pilot STEM Preparades. Una iniciativa per estimular vocacions científiques, garantir la igualtat de gènere i oportunitats i reduir els tòpics que allunyen les dones d'entorns científics i tecnològics. Hi van participar més de 150 alumnes d’escoles de Barcelona.

D’altra banda trobem el projecte Missió ALBA, adreçat a alumnat de 5è i 6è de primària de tota Espanya. Actualment es troba en la seva quarta edició i, des de la seva posada en marxa en 2018, han participat més de 30.000 alumnes.

 

Ciència en Colors és un projecte del Sincrotró ALBA i compta amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, a través de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) i el projecte FCT-20-15798.

logo-fcri logo-FECYT

 

arxivat sota: ,