IDENTIFIQUEN UN CRISTALL PLÀSTIC ÚTIL COM A SISTEMA DE REFRIGERACIÓ MÉS SOSTENIBLE

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / IDENTIFIQUEN UN CRISTALL PLÀSTIC ÚTIL COM A SISTEMA DE REFRIGERACIÓ MÉS SOSTENIBLE
Un grup de recerca ha comprovat que el neopentilglicol és un bon candidat per substituir els materials tòxics i inflamables que s'usen en l'actualitat en la majoria de sistemes de refrigeració, aires condicionat o neveres. Part dels experiments s'han realitzat a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA, dedicada a la difracció de pols amb raigs X a alta pressió i resolució.

Cerdanyola del Vallès, 12 de juliol de 2019. La majoria dels sistemes de refrigeració i aires condicionadors utilitzen hidrofluorocarburs (HFC) i hidrocarburs (HC), gasos que són altament tòxics i inflamables i contribueixen a l'escalfament global quan arriben a l'atmosfera. En aplicar pressió, el cristall plàstic neopentilglicol posseeix una capacitat de refredament excepcional, similar a la dels gasos. El neopentilglicol és un material comú, àmpliament utilitzat en la síntesi de pintures, polièsters i lubricants. A més, és barat, fàcil d'obtenir i funciona pràcticament a temperatura ambient.

La investigació, desenvolupada per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Cambridge, la Universitat de Burdeos i la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Sincrotró ALBA, descriu els canvis tèrmics que es produeixen en aplicar pressió a aquest cristall plàstic.

Part dels experiments es van realitzar en la línia de llum de Ciència de Materials i Difracció de Pols (Materials Science and Powder Diffraction, MSPD) del Sincrotró ALBA. Allà, els investigadors van poder identificar com canviava l'estructura cristal·lina del neopentilglicol en escalfar la mostra. Per a això van realitzar mesures de difracció de raigs X a alta pressió i relativament alta temperatura ambient (fins a 400 K), el que els va permetre definir el diagrama de fase estructural del neopentilglicol.

Aquests resultats aplanen el camí per utilitzar aquest material com una solució ecològica alternativa als sistemes de refrigeració actuals. Per aquest motiu, els investigadors que participen en l'estudi han registrat una patent conjunta per traslladar al mercat aquest material. 

IM_MSPD_NPGCoolingEffect

Fig. Detall de tots els patrons de difracció de raigs X obtinguts mitjançant cel·les d'enclusa de diamant a 0.45 GPa i 321 K, a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Referència: Colossal barocaloric effects near room temperature in plastic crystals of neopentylglycol P. Lloveras, A. Aznar, M. Barrio, Ph. Negrier, C. Popescu, A. Planes, L. Mañosa, E. Stern-Taulats, A. Avramenko, N. D. Mathur, X. Moya & J.-Ll. Tamarit Nature Communications volume 10, Article number: 1803 (2019)

Enllaç al web de la UPC

arxivat sota: ,