LA RENOVACIÓ DELS SINCROTRONS EUROPEUS OFEREIX EXCEPCIONALS OPORTUNITATS PER A LA INDÚSTRIA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / LA RENOVACIÓ DELS SINCROTRONS EUROPEUS OFEREIX EXCEPCIONALS OPORTUNITATS PER A LA INDÚSTRIA
El passat divendres 1 de desembre del 2023, el Sincrotró ALBA va acollir un esdeveniment on més de 70 empreses van poder conèixer per endavant els plans de renovació i les necessitats tecnològiques d'algunes de les instal·lacions europees, entre elles ALBA. La sessió va resultar molt positiva i útil, permetent el contacte directe entre empreses i instal·lacions.

IM_BigScienceSupplierForum_IM1

Cerdanyola del Vallès, 4 de desembre de 2023. En el marc del projecte europeu LEAPS INNOV l'ALBAESRFCDTI i LEAPS van organitzar un fòrum de proveïdors per a grans instal·lacions científiques el passat 1 de desembre al Sincrotró ALBA.

A l'esdeveniment van assistir-hi al voltant de 120 persones, en representació de més de 70 empreses (60% d’Espanya, 40% internacionals), moltes d'elles Pimes. Les companyies van destacar la utilitat de conèixer per endavant les principals inversions per a la modernització dels sincrotrons durant la propera dècada.

Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, va obrir la sessió presentant Xavier Massó -director general adjunt de Recerca de la Generalitat de Catalunya- i Roberto Trigo - cap del Departament de Grans Instal·lacions i Programes Duals del CDTI-, que van fer la benvinguda institucional. Posteriorment va tenir lloc una taula rodona on membres d'institucions de recerca, administracions i empreses van debatre com optimitzar la connexió entre indústria i infraestructures de recerca amb l'objectiu d'harmonitzar la innovació i la producció de noves tecnologies, fent ús dels instruments públics disponibles oferts a nivell nacional i europeu. Projectes europeus com LEAPS-INNOV, AIDAinnova i I.FAST són el primer pas cap a aquesta col·laboració i obren la porta a iniciatives més importants en el futur. Els debats van fer èmfasi en el paper crucial de totes les diferents entitats involucrades: infraestructures de recerca, empreses privades, les Oficines Industrials nacionals, el CDTI i finançament públic europeu per assolir l'objectiu comú.

Hi va haver presentacions de cinc representants de sincrotrons que renovaran les seves instal·lacions els propers anys.  ALBA, PETRA IV (DESY)DiamondElettra Soleil van presentar els desafiaments tecnològics a què s'enfronten: nous tipus d'imants, sistemes de radiofreqüència o de buit, però també construccions civils innovadores.

La sessió de pòsters i networking i la visita a les línies de llum i l'àrea experimental d'ALBA van tancar l'esdeveniment. "Les infraestructures de recerca són claus per al desenvolupament de la indústria. Treballant junts ens podem ajudar a definir les necessitats dels nostres projectes futurs", va afirmar Alejandro Sánchez, cap de l'Oficina Industrial de l'ALBA.

IM_BigScienceSupplierForum_IM2  IM_BigScienceSupplierForum_IM3  IM_BigScienceSupplierForum_IM4

IM_BigScienceSupplierForum_IM5  IM_BigScienceSupplierForum_IM6

IM_BigScienceSupplierForum_IM7  IM_BigScienceSupplierForum_IM8

IM_BigScienceSupplierForum_IM9  IM_BigScienceSupplierForum_IM10

IM_EUFlag El projecte LEAPS-INNOV ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea sota l'acord de subvenció núm. 101004728.

arxivat sota: , , ,