PROJECTES COFINANÇATS AMB FONS FEDER AL SINCROTRÓ ALBA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / PROJECTES COFINANÇATS AMB FONS FEDER AL SINCROTRÓ ALBA
Representants dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) han visitat el Sincrotró ALBA amb motiu de la celebració del Comitè de Seguiment del Programa FEDER de Catalunya 2021-2027.

Cerdanyola del Vallès (Barcelona), 19 de març de 2024. Una vintena de persones procedents de la Comissió Europea, el Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya han tingut oportunitat de veure alguns dels projectes cofinançats amb aquests fons, com ara les línies de llum LOREA i FAXTOR o el centre conjunt de microscòpia electrònica JEMCA.

La visita s'ha iniciat amb una presentació a càrrec de Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, on ha descrit la situació actual de la instal·lació així com els seus plans de futur amb l'ampliació ALBA II. Durant la seva intervenció, ha destacat que "la inversió dels fons FEDER ha estat essencial per augmentar el nombre d'instruments científics al Sincrotró ALBA, així com per garantir-ne el correcte funcionament".

Tot seguit, la comitiva s'ha traslladat a la zona experimental, on han pogut conèixer el projecte de millora de la fiabilitat dels transmissors de radiofreqüència del sistema d'acceleradors de l'ALBA. Francis Pérez, cap de la divisió d'acceleradors, ha descrit com el sistema ha optimitzat les prestacions dels acceleradors, la fiabilitat dels quals supera el 98%.

Posteriorment han visitat la línia de llum LOREA, en operació des del 2021, on Massimo Tallarida, científic al càrrec de la línia, ha explicat com aquesta és clau per a l'estudi de materials avançats, com ara el grafè, els superconductors d'alta temperatura o els materials topològics.

També han pogut visitar la línia de llum FAXTOR, que es troba en procés de posada a punt i espera rebre els primers usuaris a finals d'aquest any 2024. Alessandra Patera, científica responsable de FAXTOR, ha descrit com aquesta línia de tomografia de raigs X cobrirà un gran ventall d'aplicacions als àmbits de les ciències de la vida, la ciència de materials, la geologia, l'alimentació, el patrimoni cultural o la paleontologia.

La darrera parada ha estat per conèixer el centre conjunt de microscòpia electrònica JEMCA, fruit de la col·laboració entre diferents entitats de recerca. Actualment, el centre acull dos microscopis: el EM01-Cryo-TEM, coordinat per l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), i el EM02-METCAM, coordinat per l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). Pablo Guerra (IBMB-CSIC) i Belén Ballesteros (ICN2) van mostrar tots dos instruments a la delegació i van detallar alguns exemples d'aplicació.

IM_VisitaFEDER_1  IM_VisitaFEDER_2

IM_VisitaFEDER_3  IM_VisitaFEDER_4

IM_VisitaFEDER_5  IM_VisitaFEDER_6

arxivat sota: ,