SEGONA REUNIÓ PLENÀRIA DE LA INICIATIVA LEAPS

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / SEGONA REUNIÓ PLENÀRIA DE LA INICIATIVA LEAPS
Més de 180 persones de tot Europa s'han reunit per a la segona reunió plenària de la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors (LEAPS). Durant l'esdeveniment, Helmut Dosch va lliurar el testimoni simbòlic de LEAPS a Caterina Biscari, que el rellevarà com a presidenta de LEAPS el gener de 2020.


A l'esquerra, Helmut Dosch passant el testimoni simbòlic de LEAPS a Caterina Biscari. A la dreta, una foto grupal dels assistents a la segona reunió plenària de LEAPS.

Cerdanyola del Vallès, 2 de desembre de 2019. La segona reunió plenària va ser acollida pel Paul Scherrer Institute (PSI) a Villingen, Suïssa el 18 i 19 de novembre. Els participants es van reunir per debatre com el Programa LEAPS ha d'estar dedicat a complir les necessitats i expectatives de la comunitat científica que utilitza les instal·lacions, de les entitats finançadores i de la societat en general.

El primer dia de la Plenària va iniciar amb una benvinguda al PSI per part de Leonid Rivkin, vicedirector de l'institut. Va continuar amb una actualització sobre l'estat de LEAPS de la mà d'Ute Krell, DESY, i Caterina Biscari, directora de l'ALBA, l'estat del projecte ExPaNDs per Mark Heron, Diamond Light Source, i el del projecte PaNOSC per Andy Goetz, ESRF. Mirjam van Daalen, PSI, va moderar aquesta primera sessió, que es va resumir en un panell de discussió liderat per Jean Daillant, Soleil.

La tarda va estar dedicada a reunions entre grups de treball i estratègia de LEAPS per discutir els propers passos, per exemple, l'abordatge de LEAPS als clústers i missions a l'Horizon Europe, el procés de mapa de ruta i l'especialització intel·ligent. Tot  va ser presentat pels líders de grup, guiat i resumit per Gastón García, subdirector de l'ALBA i vicepresident de la Junta de Coordinació de LEAPS.

El segon dia, en què convidats i representants de les agències i ministeris finançadors nacionals es van unir a la reunió plenària, va començar amb Thierry Strässle, PSI, donant la benvinguda als participants i donant una breu visió general de la instal·lació. A continuació, Helmut Dosch, DESY, i Caterina Biscari - president i vice-presidenta de LEAPS - van donar una actualització sobre l'estat i pronòstic de LEAPS per preparar el camí als nouvinguts.

Un tema essencial que es va tractar va ser explorar com treure el màxim partit del finançament nacional afegint finançament de l'Horizon Europe (HE). LEAPS està clarament subjecte al Pilar 1 de l'HE, Ciència Excel·lent, però també obre oportunitats per a l'anomenada co-creació amb el Pilar 2, Desafiaments Globals. A més, LEAPS compleix amb l'objectiu transversal de l'HE, Expandir la Participació i Enfortir l'Àrea de Recerca Europea, a través de les activitats educatives, de formació i de divulgació dutes a terme, així com concedint accés gratuït a les instal·lacions basant-se en l'excel·lència científica sense importar el país d'origen del grup de recerca.

Actualment, LEAPS està negociant un esquema de finançament amb la Comissió Europea, i l'ambició és clara. A LEAPS se li hauria de donar l'estatus d'Associació Europea dins d'HE. De totes maneres, tal com Helmut Dosch i Caterina Biscari van comentar en les seves declaracions d'obertura; "LEAPS atorga un valor afegit inherent a aquesta nova cooperació pan-europea, independentment dels fons de Brussel·les. Demostrant que tenim una forta voluntat i ambició per cooperar implementant projectes conjunts, aconseguirem una veu poderosa i un lloc visible a Europa. "

La sessió plenària que va seguir, moderada per Andrew Harrison, Diamond Light Source (DLS), va començar amb la presentació sobre Horizon Europe per part d'Adam Tyson, Cap d'Unitat d'Infraestructures Industrials i de Recerca de la Comissió Europea. Tyson va assenyalar que és un moment de canvi dins de l'UE. No només per tenir un nova presidenta electa, nous membres de la comissió, nous portfolis i polítiques, però també canvis en termes d'identificar nous reptes i noves formes de treballar. Tyson va comentar que "la nova visió i prioritats establertes per la presidenta electa Ursula von der Leyen són tots temes en què la investigació i la innovació juguen un paper important. És una oportunitat fantàstica però també una gran responsabilitat per a tots els agents involucrats en aquest àmbit."

Les estratègies nacionals i pan-europees necessiten estar alineades amb l'estratègia europea per maximitzar l'impacte en els desafiaments globals. És necessària la col·laboració no només entre centres de recerca del mateix tipus, com LEAPS, sinó també amb altres tipus de centres de recerca i consorcis per poder proporcionar serveis completament integrats als investigadors. Els problemes han de ser solucionats a través d'un enfocament integrat més significatiu.

El següent ponent va ser Christian Ruegg del PSI en representació de LENS, Lliga de Fonts de Neutrons Europees (per les seves sigles en anglès), que va fer una actualització del seu estat i, després d'ell, va venir Rolf Heuer, president de SESAME, que va mostrar el progrés de la instal·lació internacional de sincrotró a Jordània, que està associada a LEAPS des de 2018.

El lema per a aquesta segona reunió plenària era "LEAPS beneficia tot Europa" i per donar una visió general sobre aquest tema, es va dur a terme una taula rodona liderada per Andrew Harrison, DLS. En ella, participava Mirjam van Daalen, LEAPS / PSI, Diego Casadei, CosyLab, Michael Hennig, LeadXPro, Edward Mitchell, LEAPS / ESRF, Marc Stampanoni, PSI / GratXray AG, Francince Solal, CNRS, França i Kirsi Lorentz, The Cyprus Institute , Xipre. La conclusió que es va treure va ser que els centres de recerca necessiten interaccionar amb els usuaris tant de la indústria com de l'acadèmia per aprofitar al màxim les inversions ja fetes i per tenir un suport ferm i a llarg termini de les agències i ministeris de finançament nacionals per poder mantenir-se com a líders mundials i produir ciència excel·lent.

Amb aquestes presentacions com a teló de fons, la sessió de treball del segon dia va aclarir com la indústria i els estats membres europeus poden contribuir i beneficiar-se de LEAPS en el context de l'estratègia de l'HE, tal com va descriure Adam Tyson. També es van explorar les possibilitats per a cooperacions fins i tot grans amb universitats i centres d'investigació. Tot amb el propòsit d'integrar comunitats d'usuaris ja existents i noves no només en l'ús sinó també en el desenvolupament de centres de recerca. El resultat d'aquests tallers es va presentar en l'última sessió, moderada per Britta Redlich, FELIX, i s'utilitzarà com a aportació d'idees per al treball continuat que portarà a un Programa LEAPS exhaustiu, beneficiant a tot Europa.

La reunió va seguir amb una presentació de Gastón García, sobre els èxits i futurs plans de l'Anàlisi de l'Panorama de LEAPS. Klaus Attenkofer, director científic d'ALBA, va presentar la propera conferència "LEAPS meets Quantum Technology" que tindrà lloc al maig de 2020, i, finalment, Helmut Dosch i Caterina Biscari van resumir les conclusions i següents passos.

Finalment, ja que Caterina Biscari passarà a ser la presidenta de LEAPS al gener de 2020, Helmut Dosch va aprofitar per lliurar-li el testimoni simbòlic de LEAPS durant la reunió plenària desitjant-li bona sort en el seu treball futur. Dosch va aprofitar també per agrair a tots els participants per haver tingut l'oportunitat de dirigir les fonts europees de fotons basades en acceleradors en el seu afany per donar forma a un món on la ciència europea és un catalitzador per resoldre reptes globals, un eix clau per a la competitivitat i una força persuasiva per a una integració i un acord més propers a través de la col·laboració científica.



arxivat sota: ,