TESI SOBRE BIOFORTIFICACIÓ DEL BLAT AMB SELENI ANALITZAT AMB LLUM DE SINCROTRÓ

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / TESI SOBRE BIOFORTIFICACIÓ DEL BLAT AMB SELENI ANALITZAT AMB LLUM DE SINCROTRÓ
L'estudiant de doctorat d'ALBA i la UAB Nithyapriya Manivannan va defensar ahir la tesi sobre la biofortificació del blat amb seleni. Ha estudiat els mecanismes d'absorció del seleni per part de les plantes i la interacció amb contaminants mitjançant tècniques analítiques amb llum de sincrotró. A la línia de llum CLÆSS d'ALBA, es van estudiar diferents mètodes de biofortificació de les arrels, els brots i els grans del blat sense afectar la naturalesa química de les mostres. Els resultats de la tesi de Nithya ajudaran la societat a accedir a una ingesta adequada de seleni en benefici de les necessitats alimentàries humanes.

Els experiments de Nithya es van realitzar a la línia de llum CLÆSS d'ALBA, cosa que va permetre registrar diversos espectres d'absorció de raigs X de les arrels, brots i grans del blat sense afectar-ne la naturalesa química.

Els resultats obtinguts ajuden a entendre els mecanismes d'absorció del seleni per part de les plantes i la seva interacció amb agents contaminants, i permeten millorar les pràctiques de biofortificació amb seleni al blat. Aquesta tesi ofereix informació valuosa per aconseguir la formació d'espècies de seleni desitjades als grans de blat, reduint la toxicitat per a les plantes, i finalment ajudar la societat a accedir a una ingesta adequada de seleni en benefici de les necessitats alimentàries humanes.

Aquesta tesi doctoral forma part de la 1a convocatòria del Programa de Formació Doctoral en Materials Funcionals Avançats (DOC-FAM), un projecte H2020-MSCA-COFUND coordinat per ICMAB-CSIC en col·laboració amb quatre institucions de recerca sòcies de làrea: IMB-CNM , IREC, Sincrotró ALBA i ICN2.

 

Referències
[1] Papp, L. V., Lu, J., Holmgren, A., & Khanna, K. K. (2007). From selenium to selenoproteins: synthesis, identity, and their role in human health.Antioxidants & redox signaling, 9(7), 775-806.
[2] Mathers, A. W., Young, S. D., McGrath, S. P., Zhao, F. J., Crout, N. M., & Bailey, E. H. (2017). Determining the fate of selenium in wheat biofortification: an isotopically labelled field trial study.Plant and Soil, 420(1-2), 61-77.
[3] Aro. A., et al., (1995). Effects of supplementation of fertilizers on human selenium status in Finland. Analyst, 120 (3), 841-843.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.

IM-FECYT


arxivat sota: ,