noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

ESTUDI DEL SrRuO3 FERROMAGNÈTIC MITJANÇANT EL DICROISME CIRCULAR MAGNÈTIC DE RAIGS X TOUS

Gracies als intensos raigs X tous de la línia de llum BOREAS, un grup internacional d'investigadors de Corea, Taiwan, Japó, Itàlia i Espanya ha estudiat las propietats magnètiques del SrRuO3. Els resultats, recentment publicats a Physical Review B, revelen importants dades sobre les característiques magnètiques del SrRuO3 que pot tenir impacte en el desenvolupament tècnic de dispositius d'emmagatzematge més eficients.

Llegir més...

ALBA MESURA ELS IMANTS DIPOLARS DE SESAME

El Sincrotró ALBA està examinant els imants que s'instal·laran a l'anell d'emmagatzematge de SESAME, la font de llum de sincrotró que s'està construint a l'Orient Mitjà.

Llegir més...

NOU DISSENY DE FINESTRA PER A CÀMERES DE PRESSIÓ

Un grup d'enginyers del Sincrotró ALBA en col·laboració amb el Centro de Láseres Pulsados Ultracortos Ultraintensos (CLPU) han desenvolupat un nou disseny de finestra compatible amb alt buit que pot adaptar-se a les càmeres de pressió.

Llegir més...

DEMOSTREN L’EFICÀCIA D’UNA PROTEÏNA QUE POT INHIBIR EL VIRUS DEL VIH-1

Utilitzant els brillants raigs X del Sincrotró ALBA, un grup d'investigadors ha resolt l'estructura cristal·lina d'una cadena proteica sintètica que pot evitar la infecció del VIH-1.

Llegir més...

CREEN HIDRATS DE METÀ ARTIFICIALS

Al Sincrotró ALBA es van realitzar experiments de difracció de raigs X a la línia de llum MSPD. Els resultats s'han publicat recentment a la revista científica Nature Communications.

Llegir més...

DETERMINEN EL MOMENT MAGNÈTIC DE LA SUPERFÍCIE DE LA MAGNETITA

Utilitzant el microscopi de fotoelectrons de la línia de llum CIRCE, investigadors de l'Institut de Química-Física "Rocasolano" (CSIC) i del Sincrotró ALBA han demostrat que el moment magnètic dels àtoms que es troben a la superfície de la magnetita no es correspon amb el que tenen els àtoms a l'interior d'aquest material. Els resultats s'han publicat recentment a Physical Review B.

Llegir més...

ALBA, EL CSIC I ALIBAVA DESENVOLUPEN UN DETECTOR DE RAIGS X

Un equip d'investigadors i enginyers del Sincrotró ALBA ha treballat amb l'empresa Alibava Systems i membres de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC) per desenvolupar un detector de radiació que permet mesurar de manera precisa la intensitat del feix de llum de sincrotró quan s'està realitzant un experiment. Aquest fet afavoreix que l'experiment es desenvolupi correctament i assegura la qualitat de les dades extretes de la mostra, alhora que redueix el temps de l'experiment.

Llegir més...

S'INICIA L'ANY INTERNACIONAL DE LA LLUM 2015 A ESPANYA

L'Any Internacional de la Llum 2015 es va inaugurar el passat 16 de febrer a Espanya a un acte acadèmic que va incloure la presència de 500 assistents i la participació de prestigiosos investigadors i experts de l'àmbit de la ciència i les tecnologies basades en la llum.

Llegir més...

OBERTA UNA NOVA CONVOCATÒRIA D'EXPERIMENTS

La convocatòria d'experiments per al 2on cicle del 2015 s'ha obert fins el 23 de febrer. Els experiments es realitzaran entre juliol i finals de desembre de 2015. Aquesta convocatòria no acceptarà propostes de MX i els projectes a llarg termini s'acceptaran sota condicions restrictives.

Llegir més...

2015: L'ANY DE LA LLUM Gen 16, 2015
2015: L'ANY DE LA LLUM

Més de 1.000 participants assisteixen a la cerimònia d'inauguració de l'Any Internacional de la Llum 2015 el 19 i 20 de gener a París. Caterina Biscari, en representació de les fonts de llum, fa una xerrada sobre les fronteres de la ciència de sincrotró.

Llegir més...

DARRER NÚMERO DE LA REVISTA ALBA NEWS

Inclou un reportatge especial sobre les línies de llum de fase II i notícies científiques, col·laboracions amb la indústria, activitats de divulgació i les darreres novetats del Sincrotró ALBA. Gaudiu de la lectura!

Llegir més...

AJUT PER CONSTRUIR UN CRIOSTAT D'HELI

El Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern d'Espanya ha concedit al Sincrotró ALBA un ajut per construir un criòstat d'heli dins la convocatòria 2013 d'infraestructures i equipament científic i tecnològic.

Llegir més...

EXPLICANT LES CAPACITATS DEL SINCROTRÓ ALBA A INVESTIGADORS NO FAMILIARITZATS AMB LA RADIACIÓ DE SINCROTRÓ

Del 13 al 14 de novembre ha tingut lloc a l'ALBA la segona edició del seminari: "ALBA Synchrotron, new instrumentation for Materials Characterization". Aquet seminari, que va començar al 2013, és una iniciativa de l'ALBA cofundada amb el "Grupo Especializado en Nanociencia y Materiales Moleculares (NANOMATMOL)" de la Real Sociedad Española de Química (RSEQ) i de Física (RSEF). El seu objectiu principal és proporcionar coneixements bàsics sobre la llum de sincrotró i les potencials aplicacions entre aquells investigadors no familiaritzats amb les seves possibilitats analítiques.

Llegir més...

ALBA ACULL LA PRIMERA REUNIÓ EUROPEA D’OFICINES DE L’USUARI

La primera reunió europea de les Oficines de l'Usuari ha tingut lloc el 3 i 4 de novembre al Sincrotró ALBA. L'objectiu ha estat debatre aspectes relacionats amb el funcionament de les Oficines de l'Usuari, intercanviar experiències i coneixements i compartir preocupacions comunes.

Llegir més...

FEIX 100% DISPONIBLE EN MODE TOP-UP DURANT LA DARRERA SETMANA

El Sincrotró ALBA ha funcionat de manera contínua durant tota la darrera setmana. Aquesta és la primera setmana completa en què el feix ha estat disponible al 100% des que ALBA va canviar el seu mode d'operació a top-up (recàrrega contínua).

Llegir més...

INVESTIGUEN COM DISSENYAR CATALITZADORS A MIDA I MÉS EFICIENTS

Un equip liderat per la UPC ha descobert que els àtoms reaccionen de manera diferent en funció de les característiques del catalitzador que es faci servir. Una part de l'estudi, que es publica avui a Science, s'ha dut a terme a l'estació NAPP de la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

NOVES DESCOBERTES SOBRE LES PROPIETATS ESTRUCTURALS I VIBRACIONALS DE LA CALCOPIRITA DEFECTUOSA CdAl2S4

Les propietats estructurals i vibratòries del CdAl2S4, sota altes pressions i a temperatura ambient, s’han investigat en un estudi experimental i teòric. Els resultats revelen una nova fase del CdAl2S4 en estructura espinela després d’estar sotmès a condicions d’alta pressió. Aquest fet pot tenir implicacions directes en camps com la geofísica o altres aplicacions tecnològiques.

Llegir més...

ÈXIT DEL CURS SOBRE TÈCNIQUES DE SINCROTRÓ APLICADES A PROBLEMES AMBIENTALS

Durant el curs es van explicar els conceptes bàsics de les tècniques de sincrotró, el seu origen, la naturalesa de la llum generada i els senyals que es produeixen sobre les mostres en estudi, les aplicacions d’aquestes tècniques a estudis del medi ambient i de biomaterials, i les metodologies i l’anàlisi de dades necessàries per verificar i validar els resultats obtinguts amb les mesures amb llum sincrotró.

Llegir més...

S'OBRE UNA NOVA VIA A L’ENGINYERIA DE MATERIALS ELECTRÒNICS 2-D A LES INTERCARES D'ÒXID

Amb l'ajut dels raigs X, s'ha obert una nova via en el disseny de materials electrònics de dues dimensions formats a les intercares d’òxid introduint diferents orientacions dels cristalls. Els resultats han estat publicats al Physical Review Letters.

Llegir més...

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A L'ALBA OPEN DAY

Per tercer any consecutiu, la Jornada de Portes Obertes del Sincrotró ALBA ha despertat un gran interès entre la ciutadania. El passat dissabte 11 d’octubre més de 1.600 persones van apropar-se a ALBA per conèixer què és un sincrotró i com funciona.

Llegir més...

INVESTIGADORS I CIUTADANIA A LA NIT EUROPEA DE LA RECERCA

El passat 26 de setembre unes 300 persones van participar en les activitats de divulgació gratuïtes per a tots els públics que organitzava el Sincrotró ALBA al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès.

Llegir més...

IAN ROBINSON, GUARDONAT AMB EL GREGORY AMINOFF 2015

Ian Robinson, membre del Comitè Científic d'ALBA, ha estat guardonat per la Reial Acadèmia Sueca de Ciències en reconeixement al desenvolupament de mètodes de difracció per estudiar superfícies i nanomaterials.

Llegir més...

OBERTES LES INSCRIPCIONS PER A L'ALBA OPEN DAY 2014

El dissabte 11 d'octubre el Sincrotró ALBA celebra la Jornada de Portes Obertes, on els seus científics i tècnics explicaran als visitants què és un sincrotró, com funciona i per a què serveix. La visita inclou un recorregut per la instal·lació, demostracions i activitats per a totes les edats.

Llegir més...

PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES PER A ESTUDIANTS UNIVERSITARIS

Del 8 al 28 de setembre, els estudiants universitaris interessats en realitzar pràctiques acadèmiques externes al Sincrotró ALBA poden sol·licitar una plaça.

Llegir més...

ALBA BUSCA ESTUDIANTS PER A REALITZAR TESIS DOCTORALS

El Sincrotró ALBA està interessat en estudiants brillants per a realitzar les seves tesis doctorals en matèries relacionades amb la Llum Sincrotró.

Llegir més...

REUNIÓ DEL CONSELL RECTOR DEL SINCROTRÓ ALBA

El 29 de juliol el Consell Rector del Sincrotró ALBA s’ha reunit. Els membres que composen aquest Consell han estat rebuts per la directora d’ALBA, Caterina Biscari, i els caps de divisió d’ALBA. Al finalitzar la reunió, els diferents membres del Consell Rector han visitat l’àrea experimental i algunes de les línies de llum.

Llegir més...

DEMOSTREN AMB LLUM DE SINCROTRÓ L'EFICIÈNCIA D'UN NOU FÀRMAC CONTRA LA MALÀRIA

Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), de l'Institut de Química Mèdica (IQM-CSIC) i de la Universitat de Glasgow han demostrat que el fàrmac CD27 representa una alternativa en el tractament de la malària. Per a això, han analitzat l'estructura cristal·lina de l'ADN amb el fàrmac CD27 a partir d'experiments de difracció de raigs X en el Sincrotró ALBA. La recerca ha estat publicada a la revista científica Acta Crystallographica D.

Llegir més...

ANALITZEN EL COMPORTAMENT DELS ORTOVANADATS A ALTES PRESSIONS

Per fer-ho, van dur a terme experiments de difracció de raigs X al Sincrotró ALBA i al sincrotró Elettra (Itàlia). Els ortovanadats poden actuar com a fotocatalitzadors per a la proucció d'hidrogen, millorant les fonts d'energia renovables. Aquest treballa ha estat publicat a la revista científica Journal of Physics Condensed Matter. També ha estat escollit per a l'IOPselect, una col·lecció d'articles seleccionats per l'IOP en base a la seva qualitat.

Llegir més...

JA ESTÀ DISPONIBLE LA MEMÒRIA ANUAL

El Sincrotró ALBA ha publicat la seva memòria anual corresponent al 2013. Aquest document inclou resultats científics, informes de les divisions, acords de col·laboració, etc.

Llegir més...

MOR MANUEL CARDONA Jul 04, 2014
MOR MANUEL CARDONA

El professor Manuel Cardona ha mort a l'edat de 79 anys. Ha estat un dels físics més reconeguts a nivell internacional de l'àrea de la ciència de materials.

Llegir més...