noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

S'ENTREGUEN ELS PREMIS ALS MILLORS EXPERIMENTS DE 2013

El Sincrotró ALBA ha entregat els premis 2013 al millor experiment i el millor desenvolupament instrumental elaborats pel personal intern de l'ALBA.

Llegir més...

NOVA CONVOCATÒRIA D’EXPERIMENTS PER AL 2015

Fins el 7 de juliol, es poden presentar propostes a la nova convocatòria d’experiments del Sincrotró ALBA. Aquests es realitzaran entre el gener i el juny de 2015.

Llegir més...

 DIVULGACIÓ A LA FESTA DE LA CIÈNCIA DE BARCELONA

El passat 14 de juny el Sincrotró ALBA va participar per primera vegada a la Festa de la Ciència i la Tecnologia amb una demostració sobre com fer un accelerador de partícules casolà.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA REP L’USUARI 1.000

Manuel Vázquez, de l’Institut de Ciència de Materials de Madrid (CSIC), és l’investigador número 1.000 que utilitza les instal·lacions de l'ALBA. Ell i el seu equip analitzen nanofils magnètics a la línia de llum CIRCE.

Llegir més...

ES DEMOSTRA QUE ELS LIMFÒCITS T CAPTUREN I MATEN LES BACTERIES

Investigadors del Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC) han descobert que els limfòcits T poden capturar i matar bactèries de les cèl·lules dendrítiques (DC) mitjançant un mecanisme de transinfecció. Les dades han estat recollides a la línia MISTRAL del Sincrotró ALBA i a BESSY II (Alemanya). Els resultats d'aquesta investigació han estat publicats a la revista "Cell Host & Microbe".

Llegir més...

AVELINO CORMA REP EL PREMI PRÍNCEP D'ASTÚRIES DE RECERCA

Amb els investigadors dels EEUU Mark E. Davis i Galen D. Stucky, Corma ha estat guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica 2014.

Llegir més...

ALBA ACULL UN SEMINARI SOBRE INVERSIÓ I FINANÇAMENT

La Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi) ha posat en marxa el programa EDI (Equips d'Innovació) per millorar la relació entre el sector de la recerca i el dels negocis. El Sincrotró ALBA, una de les institucions que participa al programa EDI, ha acollit el segon seminari sobre temes d'inversió.

Llegir més...

ES CONSTITUEIX EL COMITÈ ESPANYOL DE L'ANY INTERNACIONAL DE LA LLUM

Ha tingut lloc la primera reunió del comitè encarregat de promoure activitats per celebrar l'Any Internacional de la Llum a Espanya.

Llegir més...

RECONEIXEMENT EN MATÈRIA DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

El Sincrotró ALBA ha estat compensat amb el sistema d'incentius per a la prevenció BONUS, regulat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, per haver contribuït a la disminució i prevenció de la sinistralitat laboral.

Llegir més...

 PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES A ALBA PER A ESTUDIANTS UNIVERSITARIS

Des del 30 d'abril fins el 9 de juny de 2014, els estudiants universitaris interessats en realitzar pràctiques acadèmiques externes al Sincrotró ALBA poden sol·licitar una plaça.

Llegir més...

MÉS DE 30 EMPRESES A LA JORNADA D'APLICACIONS INDUSTRIALS

Entre els assistents, figuraven reconegudes empreses de l'àmbit de la química i la ciència de materials com CEPSA, ERCROS o el grup AC MARCA.

Llegir més...

RÈCORD DE PROPOSTES A LA DARRERA CONVOCATÒRIA D'EXPERIMENTS

El Sincrotró ALBA ha publicat els resultats de la darrera convocatòria d'experiments amb un nou rècord: un total de 250 propostes (un 34% més que a la convocatòria prèvia), més de la meitat de les que poden acollir les seves línies de llum (amb un factor d'overbooking del 2.3 respecte als torns demanats i concedits). Els experiments que han estat seleccionats es duran a terme de maig a desembre de 2014 a les set línies de llum d'ALBA.

Llegir més...

ANALITZEN AMB LLUM SINCROTRÓ NOUS MATERIALS QUE AJUDEN A LA REGENERACIÓ ÒSSIA

Investigadors del CRSPD de l'Institut Politècnic de Leiria (Portugal) han dut a terme un experiment de difracció a la línia de llum NCD del Sincrotró ALBA per analitzar la morfologia del nou material i provar el seu nivell de deformació en condicions reals. El resultat d'aquesta recerca pot tenir un gran impacte en el tractament de les fractures i lesions òssies.

Llegir més...

PREMI A LA TESINA DE VALENTÍ MASSANA DE LA DIVISIÓ D'ACCELERADORS

El nostre col·lega Valentí Massana ha estat seleccionat per a rebre el premi "Eduard Fontseré" a la millor tesina del 2013 en l'àrea de física. La tesina ha estat dirigida per Jordi Marcos i Pep Campmany (ambdòs de la divisió d'acceleradors d'ALBA).

Llegir més...

DESCOBREIX EL DARRER NÚMERO DE L'ALBA NEWS

Inclou les novetats del Sincrotró ALBA: notícies científiques, col·laboracions amb la indústria, activitats de divulgació, informació del personal i un reportatge sobre el pla estratègic d'ALBA per als propers anys. Aquesta edició incorpora dues noves seccions: "Science in detail" i "The Interview". No t'ho perdis!

Llegir més...

ALBA CONVOCA ALS USUARIS DE LLUM DE SINCROTRÓ PER SELECCIONAR LES LÍNIES DE LA FASE III

El 10 d'abril de 2014, ALBA organitza una reunió amb la comunitat científica per fer una primera selecció de les línies de llum de fase III del Sincrotró ALBA. Els usuaris de llum sincrotró que estiguin interessats en donar suport a una nova línia han d'enviar una proposta abans del 31 de març i presentar-la durant la reunió.

Llegir més...

INVESTIGADORS DE L'ITQ DILUCIDEN L'ESTRUCTURA D'UNA NOVA ZEOLITA MICROPOROSA

ITQ-52 és una nova zeolita que podria trobar aplicacions industrials en catàlisi, absorció i separació de gasos, encapsulació i alliberament controlat de molècules, entre d'altres. Pot ser molt útil per a obtenir petroli d'alta qualitat. L'estructura de la ITQ-52 ha estat resolta fent servir dades de difracció de raigs X de sincrotró d'alta resolució recollides a la línia de llum 04-MSPD. Aquesta recerca ha estat publicada al Journal of the American Chemical Society.

Llegir més...

DESCOBREIXEN UN MECANISME MOLECULAR QUE CONTROLA EL CREIXEMENT I DESENVOLUPAMENT DE LES PLANTES

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) i la Universitat de Wageningen (Països Baixos) han descobert com les hormones auxines activen els gens de desenvolupament de les plantes. Part de les mesures d'aquest estudi – publicat a la revista científica Cell- van ser obtinguts a la línia de llum XALOC.

Llegir més...

PRIMERA PUBLICACIÓ AMB DADES RECOLLIDES A CLAESS

Un article d'un grup d'investigadors de Finlàndia, República Txeca, Alemanya i Rússia -liderats per Martina Stekrova- ha estat publicat a la revista científica "Applied Catalysis A: General". Part de les dades d'aquesta investigació han estat obtingudes a la línia de llum CLAESS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

ALBA I AUSE PUBLIQUEN ELS RESULTATS DE L'ENQUESTA A USUARIS DE LLUM DE SINCROTRÓ

Més de 250 investigadors han participat a l'enquesta preparada pel Sincrotró ALBA i l'Associació d'Usuaris de Sincrotró d'Espanya (AUSE) per conèixer quines són les necessitats científiques actuals i futures de la comunitat d'usuaris de sincrotró a Espanya.

Llegir més...

COMENÇA L'ANY INTERNACIONAL DE LA CRISTAL·LOGRAFIA

Aquest 2014 ha estat declarat per l'ONU com l'Any Internacional de la Cristal·lografia. Durant tot l'any, s'organitzaran activitats per difondre en què consisteix i quines aplicacions té aquesta ciència en la vida quotidiana de les persones. El Sincrotró ALBA utilitza la cristal·lografia i la difracció de raigs X per fer experiments a tres de les seves línies de llum.

Llegir més...

SEMINARI ENTRE ALBA I EL SINCROTRÓ DE SHANGHAI (XINA)

Del 16 al 18 de desembre, va tenir lloc un seminari entre investigadors d'ALBA i del sincrotró de Shanghai (SSRF, Xina) per compartir els darrers desenvolupaments i explorar col·laboracions.

Llegir més...

RECONEIXEMENT DEL GOVERN ITALIÀ A CATERINA BISCARI

El passat divendres 30 de novembre, la directora del Sincrotró ALBA va ser reconeguda per l'ambaixador d'Itàlia, Pietro Sebastiani, amb la condecoració "Ufficiale dell'Ordine della Stella d'Italia" per la seva contribució a estrènyer llaços de col·laboració entre Itàlia i Espanya.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA, GUARDONAT PER CERDANYOLA EMPRESARIAL

La II Nit de Cerdanyola Empresarial, que va tenir lloc el passat 21 de novembre, va premiar el Sincrotró ALBA amb el reconeixement a la projecció de la ciutat per donar a conèixer Cerdanyola del Vallès entre institucions d'arreu del món.

Llegir més...

EL DIRECTOR CIENTÍFIC D'ALBA ESCOLLIT VICEPRESIDENT DEL CONSELL DE L'ESRF

Durant la 60ª reunió del consell de l'European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), que va tenir lloc el passat 25 de novembre, Miguel Ángel García Aranda, director científic del Sincrotró ALBA, va ser escollit per unanimitat vicepresident del consell de l'ESRF. García Aranda compaginarà el seu càrrec dins del consell de l'ESRF amb el de director científic d'ALBA a partir de l'1 de gener de 2014.

Llegir més...

MÉS DE 1.500 PERSONES PARTICIPEN A LA JORNADA DE PORTES OBERTES

Tot i les condicions climatològiques desfavorables, el passat dissabte 16 de novembre des de les 10:00 fins les 18:30 hores, el Sincrotró ALBA va obrir les seves portes a 1.584 persones. Seguint un recorregut d'aproximadament una hora i 30 minuts, els visitants van conèixer de la mà dels propis científics i tècnics d'ALBA què és un sincrotró, com funciona i per a què serveix. Les activitats infantils, una de les novetats d'aquesta edició, van gaudir d'una gran participació.

Llegir més...

CURS SOBRE LLUM SINCROTRÓ PER A PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

El 6 i 8 de novembre de 2013, el Sincrotró ALBA i la Fundació Catalunya-La Pedrera Foundation van organizar un curs per a professors de secundària per ampliar els seus coneixements sobre la llum sincrotró i les seves propietats. El curs combinava teoria i pràctica, materials i exemples per utilitzar amb els estudiants a la classe i una visita a les instal·lacions d'ALBA.

Llegir més...

NOVA EDICIÓ DE LA REVISTA ALBA NEWS

Ja està disponible la darrera edició de la revista ALBA News, una publicació que recull les últimes novetats del Sincrotró ALBA. ALBA News inclou notícies científiques, informació sobre el personal i la activitat desenvolupada a ALBA i agenda d'esdeveniments. Aquesta darrera edició conté un reportatge especial sobre la primera trobada d'usuaris d'ALBA.

Llegir més...

ACORD DE COL·LABORACIÓ ENTRE ALBA I CERCA

El Sincrotró ALBA i la Institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) han signat avui un conveni de col·laboració per regular l'estada d'investigadors pertanyents als centres de recerca CERCA que desenvolupin projectes científics o tecnològics de llarga durada a ALBA.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA AMB L'ART

Fins el diumenge 17 de novembre teniu temps de visitar l'exposició { }, un projecte artístic de Pep Vidal, que ha comptat amb la col·laboració del Sincrotró ALBA. L'objectiu de { } és crear el "res" i aïllar-lo per sempre. La càpsula d'ultra-buit, fabricada amb l'ajuda d'ALBA, esdevé un sistema que limita al màxim les possibilitats d'interacció amb el món exterior.

Llegir més...