noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

L’ESPECTRÒMETRE CLEAR DEMOSTRA EL SER UNA ALTERNATIVA PROMETEDORA A LA LÍNA DE LLUM CLÆSS

Després de la seva posada en marxa al 2016, l'espectròmetre CLEAR de la línia de llum CLÆSS ha confirmat el seu potencial per portar la investigació de camps d'estudi diversos al següent nivell, incloent l'espintrónica, el desenvolupament de millors bateries i un coneixement més profund dels sistemes altament correlacionats com els superconductors.

Llegir més...

NANOPARTÍCULES FETES DE POLÍMERS MARINS PER A L'ADMINISTRACIÓ DE FÀRMACS A TRAVÉS DE LA PELL

Una recerca liderada per la Universitat de Porto en col·laboració amb el Sincrotró ALBA ha estudiat per primera vegada amb llum de sincrotró la interacció de nanopartícules amb la pell. Els experiments, que es van dur a terme en la línia de llum MIRAS d'ALBA, han revelat el paper dels diferents components de la pell i el mecanisme de millora de la permeabilitat que confereixen aquestes nanopartícules fetes a base de polímers marins. L'ús d'un sistema d'administració basat en nanopartícules reduirà la dosi necessària a causa d'una administració més controlada del fàrmac i permetrà una millora de les estratègies terapèutiques per via cutània.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA REP A LES SEVES INSTAL·LACIONS LA MINISTRA DIANA MORANT I EL CONSELLER JOAQUIM NADAL

La Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i el Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, han visitat avui les instal·lacions del Sincrotró ALBA, on han pogut conèixer els experiments en curs i comprovar com avança la construcció de noves línies de llum i la instal·lació de la plataforma de microscòpia electrònica.

Llegir més...

OPORTUNITAT DOCTORAL EN UN NOU PROGRAMA MSCA-COFUND AMB PARTICIPACIÓ D’ALBA

Liderat per l’ICMAB-CSIC amb la col·laboració de, entre altres institucions, el Sincrotró ALBA i basant-se en l’excel·lència obtinguda a l’anterior programa, DOCFAM+ ofereix 26 places de doctorat a joves investigadors de tot el món a l’àrea de Barcelona.

Llegir més...

NEIX L'EMPÍRIC, FESTIVAL DE CIÈNCIA I LITERATURA

Del 12 al 20 de novembre del 2022, el Sincrotró ALBA col·labora amb l'ajuntament de Cerdanyola del Vallès en la celebració d'un nou festival de ciència i literatura que portarà a la ciutat diferents activitats: taules rodones, poesia, exposicions, mercat de llibres, etc. L'esdeveniment està comissariat per l'investigador i escriptor Salvador Macip.

Llegir més...

LA LÍNIA DE LLUM XAIRA VEU ELS SEUS PRIMERS FOTONS

Just abans de la darrera aturada de l’accelerador de l’estiu, la línia de llum XAIRA va aconseguir una fita clau en rebre els seus primers feixos de llum a la cabina òptica. Un gran pas per a la línia aconseguit gràcies a la contribució d'un gran nombre de persones! El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Llegir més...

DISSENYEN UN INTERRUPTOR LUMÍNIC AMB PROPIETATS PROMETEDORES PER A L'ESPINTRÒNICA

Una recerca liderada per la Universitat de València ha aconseguit fabricar per primera vegada un dispositiu electrònic que permet detectar una transició d'espín induïda tant per llum com per temperatura amb unes propietats sense precedents en termes de temps de resposta i rendiment. Es tracta d'una eina amb molt de potencial per a la generació de nous sistemes amb aplicacions en espintrònica i straintrònica. Els experiments duts a terme a la línia de llum BOREAS d'ALBA han estat claus en la recerca.

Llegir més...

 ALBA I PLATEA ORGANITZEN UN ESDEVENIMENT DEDICAT A LA CARACTERITZACIÓ DE L'ACER MITJANÇANT TECNOLOGIES DISRUPTIVES

Més de 40 persones pertanyents a empreses líders dels sectors de l'acer i l'automoció van assistir el passat 27 de setembre a l'esdeveniment promogut per ALBA i PLATEA, la plataforma tecnològica espanyola de l'acer.

Llegir més...

COMPTE ENRERE PER AL CURS HERCULES 2023

Es tracta d'un curs de cinc setmanes que proporciona formació pràctica a personal investigador en el camp dels neutrons, la llum de sincrotró i els làsers d'electrons lliures per a l'estudi de la matèria condensada.El programa inclou conferències, pràctiques, tutories i una estada d'una setmana en una gran instal·lació europea. El Sincrotró ALBA és una de les institucions col·laboradores d'HERCULES que acollirà als estudiants per a la seva formació.

Llegir més...

CONVOCATÒRIA OBERTA PER A PIMES: ACCÉS FINANÇAT A FONTS DE LLUM EUROPEES

Noves oportunitats per a PIMEs! El projecte TamaTA-INNOV ofereix mesures finançades i confidencials en diferents fonts de llum europees per a PIMEs. La convocatòria està oberta fins el juliol de 2023.

Llegir més...

DESCOBREIXEN UN CATALITZADOR PER ELIMINAR LES EMISSIONS DE METÀ

Un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya, de la Universitat d’Udine (Itàlia) i del Sincrotró ALBA han descobert un catalitzador de pal·ladi i platí, el primer que permet eliminar les emissions de metà derivades del transport i altres activitats humanes, a fi de reduir l'escalfament global. La recerca s’ha publicat recentment a la revista científica 'Nature Communications'.

Llegir més...

LA COMUNITAT D'USUARIS D'ALBA I AUSE ES REUNEIX A BARCELONA

Del 5 al 8 de setembre de 2022, més de 140 participants van tenir l'oportunitat de reunir-se de nou en persona a la X Conferència d'AUSE i la V Reunió d'Usuaris del Sincrotró ALBA a Barcelona, on per primera vegada es va incloure una sessió dedicada als làsers d'electrons lliures (XFEL). Durant quatre dies, van poder compartir els darrers resultats obtinguts en diversos camps científics i debatre sobre el futur d'aquestes instal·lacions i la seva complementarietat amb altres tècniques, com ara la microscòpia electrònica (EM).

Llegir més...

ALBA CO-ORGANITZA LA 12a CONFERENCIA INTERNACIONAL LEEM PEEM

Del 26 al 30 de setembre de 2022 se celebra a Còrdova (Espanya) la Conferència LEEM-PEEM, comptant amb la col·laboració de diferents membres del personal d'ALBA, així com d'alguns dels seus usuaris. LEEM-PEEM és una reunió biennal que revisa l'estat de les microscòpies de superfície que empren electrons de baixa energia.

Llegir més...

BASF COL·LABORA AMB EL SINCROTRÓ ALBA PER A OPTIMITZAR LA PRODUCCIÓ DE BATERIES PER A COTXES ELÈCTRICS

Una recerca liderada per la companyia BASF ha caracteritzat una nova metodologia per a produir materials de càtode rics en níquel, utilitzats habitualment en les bateries d'ions de liti. Aquesta nova metodologia optimitza el procés de producció convencional. Els models proposats representen un increment del rendiment en un factor de tres, fet que implica un augment considerable en l'eficiència dels futurs materials per a càtode per a bateries de cotxes elèctrics. Les contribucions de la línia de llum MSPD d'ALBA han estat clau en aquests descobriments.

Llegir més...

ReMade@ARI - UN HUB PER AL DESENVOLUPAMENT DE MATERIALS PER A RECICLATGE

Es tracta d'un projecte d'infraestructures de recerca europees que iniciarà l'1 de setembre de 2022. El seu objectiu és fomentar el desenvolupament de materials innovadors i sostenibles per al seu ús en components clau en diversos sectors. El Sincrotró ALBA és un dels socis del projecte, que està liderat per l'institut alemany Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR).

Llegir més...

PROVADA LA TERÀPIA GÈNICA CONTRA LA DISTRÒFIA MUSCULAR  AMB EL SINCROTRÓ ALBA

Un estudi de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu, l'ICFO, el CIBERER i el Sincrotró ALBA ha ajudat a demostrar que la teràpia gènica pot revertir els efectes de la mutació que causa els símptomes de la distròfia muscular congènita en cèl·lules de pacients. La mutació, que comporta un desordre en el col·lagen de l'organisme, ha estat silenciada a través d'una tècnica d'edició genètica basada en el sistema CRISPR/Cas9. Experiments a la línia de llum MISTRAL d'ALBA han revelat danys en les cèl·lules que eren desconeguts fins al moment. La distròfia muscular congènita és una malaltia minoritària rara que afecta principalment nens i no té tractament.

Llegir més...

SÍNTESI D'ALTA PRESSIÓ EN CALCOGENURS DE SULFUR DE GAL·LI

Investigadors de la Universitat Politècnica de València, la Universitat de La Laguna, la Universitat de Cantàbria i el Sincrotró ALBA han publicat un nou estudi sobre química d'alta pressió en calcogenurs de sulfur de gal·li. En aquest treball es mostren les empremtes rellevants (vibracionals i estructurals) d'una transició de fase paraelèctrica a ferroelèctrica induïda per pressió. Aquesta és la primera vegada que se sintetitza i s'observa experimentalment una fase tipus tetradimita (R3m) en sequicalcogenurs basats en gal·li. Les mesures de difracció de raigs X d'alta pressió es van dur a terme a la línia de llum MSPD d'ALBA.

Llegir més...

L'EURODIPUTADA LINA GÁLVEZ AL SINCROTRÓN ALBA

Lina Gálvez, europarlamentària de la Delegació Socialista Espanyola (PSOE), va visitar el Sincrotró ALBA al costat de la seva directora, Caterina Biscari, i altres membres de l'equip directiu, dijous passat 21 de juliol.

Llegir més...

NOVES EVIDÈNCIES DE LA FUNCIÓ DE LA INTERACCIÓ DE ALDH1A3 AMB ATP EN CÀNCER, DIABETIS I OBESITAT

L’aldehid deshidrogenasa 1A3 (ALDH1A3) humana és un enzim que uneix ATP, a la vegada que és biomarcador de les cèl·lules iniciadores de tumors, responsables de la resistència a la quimioteràpia. Segons un estudi del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB, en col·laboració amb el Sincrotró ALBA, el seu silenciament restableix la sensibilitat de les cèl·lules tumorals als agents quimioterapèutics.

Llegir més...

MISSIÓ ALBA OBRE REGISTRE PEL CURS 22-23

La 4ª edició del projecte educatiu de ciència del Sincrotró ALBA ha conclòs juntament amb el curs escolar. Ara, Missió ALBA obre el registre pel proper curs 22-23. Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la 5ª edició ja es poden apuntar gratuïtament a missioalba.cat. S’ofereixen 500 places per docents, que englobaran més de 15.000 alumnes de tot l’estat. A través dels experiments proposats pel personal d’ALBA en la plataforma virtual, els nens i nenes entren dins el món de la investigació i treballen la ciència relacionada amb el Sincrotró.

Llegir més...

GRAN ÈXIT DE LA JORNADA INDUSTRIAL PER AL SECTOR FARMACÈUTIC

Unes 30 empreses farmacèutiques van visitar el Sincrotró ALBA per participar en una jornada en què van poder conèixer quines aplicacions té la llum de sincrotró en el desenvolupament de fàrmacs.

Llegir més...

EL VIRUS DEL SARS-COV2 ANALITZAT AMB LLUM DE SINCROTRÓ

Dins de la sèrie de vídeos de divulgació elaborada en col·laboració amb la FECYT, el Sincrotró ALBA publica dos vídeos on s'expliquen experiments dirigits a conèixer el comportament del virus que causa la Covid-19 així com possibles tractaments.

Llegir més...

NOVA SÈRIE DE VÍDEOS DIVULGATIUS SOBRE EXPERIMENTS AMB LLUM DE SINCROTRÓ

El Sincrotró ALBA, en col·laboració amb la FECYT, ha realitzat una sèrie de cinc vídeos de divulgació en els quals es relaten alguns exemples d'experiments realitzats amb llum de sincrotró. El primer d'ells, protagonitzat per M. Rosa Palacín de l'ICMAB-CSIC, parla sobre l'estudi de les bateries.

Llegir més...

 ENGINYERIA DE XARXES DE LANTÀNIDS AMB PROPIETATS ELECTRÒNIQUES I MAGNÈTIQUES SINTONITZABLES

Investigadors de l'IMDEA Nanociència demostren la sintonització de les propietats electròniques i magnètiques de xarxes metalo-orgàniques dinuclears de lantànids estables, mitjançant l'intercanvi dels metalls, conservant la mateixa arquitectura estructural. L'intercanvi entre els centres metàl·lics d'erbi i disprosi condueix a un canvi en l'alineació del nivell d'energia i permet l'adaptació tant de la intensitat com de l'orientació de l'anisotropia magnètica. Aquesta estratègia podria obrir nous camins per a l'ús de lantànids en aplicacions de magnetisme d'un sol àtom.

Llegir més...

UN NOU MATERIAL PER A BATERIES D'IONS DE LITI AMB UN MAJOR RENDIMENT

Un equip de recerca ha desenvolupat una nova estratègia de síntesi d'un material per a càtode amb estructura monocristal·lina. Els resultats mostren que el nou material és extremadament estable respecte a l'estrès mecànic intern comparat amb el mateix material d'estructura policristal·lina, que s'utilitza tradicionalment. Aquest nou càtode té aplicacions prometedores al camp de les bateries d'ions de liti per a electrònica, cotxes elèctrics, etc. Alguns dels experiments es van dur a terme a la línia de llum MSPD d'ALBA.

Llegir més...

FINALITZA LA PRIMERA EDICIÓ DE CIÈNCIA EN COLORS AMB MÉS DE 200 PARTICIPANTS

Més de 200 alumnes de la ESO han participat en aquesta primera edició de Ciència en Colors. El projecte ha constat d’un total de 20 tallers presencials a 6 centres públics de la ciutat de Barcelona. Donada la bona acollida de l’activitat, s’espera organitzar una segona edició per al proper curs 2022-23

Llegir més...

COM LA LLUM DE SINCROTRÓ AJUDA LA INDÚSTRIA FARMACÈUTICA

El proper 17 de juny el Sincrotró ALBA, la infraestructura científica més gran d'Espanya, organitza una jornada dirigida a empreses de la indústria farmacèutica per donar a conèixer les seves aplicacions i la seva gran utilitat en aquest àmbit. L'esdeveniment es realitza a les instal·lacions del Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i compta amb la col·laboració de BIOCAT i el projecte europeu LEAPS-Innov.

Llegir més...

GRAN ÈXIT DE LA 1ª TEMPORADA DEL PODCAST ACELERANDO ELECTRONES

Acelerando Electrones tanca la seva primera temporada dedicant el 6è programa a la professió científica. Parlem amb tres persones que treballen a l’ALBA perquè ens expliquin la seva experiència de treballar en un sincrotró.

Llegir més...

UN NANO-ASCENSOR MAGNÈTIC PER A DISPOSITIUS ESPINTRÒNICS

Un equip de recerca ha proposat i demostrat per primera vegada un nou concepte per a la transferència de dades magnètiques en tres dimensions basat en efectes geomètrics, que permet la interconnexió de plans espintrònics. El dispositiu està basat en una nanoestructura magnètica que promou el moviment espontani de bits, sense necessitat d'aplicar cap estímul extern. El treball té aplicacions prometedores al camp de la espintrònica. Experiments duts a terme a la línia de llum CIRCE d'ALBA van ser claus per caracteritzar les estructures magnètiques i confirmar-ne el funcionament.

Llegir més...

ALBA REP UN RECONEIXEMENT PEL SEU COMPROMÍS AMB L’FP DUAL

La Commemoració del 10è aniversari de la Formació Professional Dual a Catalunya va tenir lloc ahir 25 de maig a l’espai CaixaForum. El Sincrotró ALBA va rebre un reconeixement a la seva fidelitat i compromís amb la FP Dual, que porta desenvolupant des del 2015 i acollint més de 90 estudiants. En l’acte es va reflectir l’èxit d’aquesta iniciativa així com el reconeixement a l’esforç i compromís d’empreses, escoles i alumnat.

Llegir més...