noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

DISPONIBLE LA MEMÒRIA ANUAL 2020

Aquest document inclou les activitats més destacades de 2020: com ALBA ha fet front a la pandèmia per seguir donant servei a la comunitat d'usuaris, una selecció de casos científics, articles sobre innovacions tecnològiques i un breu resum del que va tenir lloc l'any passat.

Llegir més...

ALBA CONSTRUEIX UNA NOVA LÍNIA DE LLUM EN COL·LABORACIÓ AMB L'AGÈNCIA ESPACIAL EUROPEA

MINERVA serà la 13a línia de llum de la instal·lació científica i es farà servir per al desenvolupament de la missió ATHENA, el telescopi avançat d'astrofísica d'alta energia, que revelarà nous detalls sobre l'univers calent i energètic. El projecte es va iniciar el març de 2020, el disseny final s'ha aprovat avui i entrarà en operació el 2022.

Llegir més...

UNEIX-TE AL WEBINAR I PARTICIPA AL PROJECTE DE RENOVACIÓ DE L'ALBA

La comunitat d'usuaris del Sincrotró ALBA està convocada a participar en un webinar el pròxim 30 de juny de 2021 de 09:30 a 16:05h, on es presentarà en detall el projecte ALBA II. La inscripció està oberta per seguir l'esdeveniment de manera virtual a través de l'aplicació Zoom.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA MOSTRA AMB ÈXIT LES SEVES TÈCNIQUES PER A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA

El Sincrotró ALBA ha participat activament en el congrés Smart Agrifood Industry organitzat els dies 25 i 26 de maig per secpho, el clúster Deep Tech del Sud d'Europa, utilitzant la seva innovadora plataforma virtual Secpholand. Durant l'esdeveniment es van realitzar diverses trobades virtuals amb empreses.

Llegir més...

CARACTERITZEN PLAQUES AMILOIDES EN ALZHEIMER

Investigadors de la UAB i l'IDIBELL han analitzat mostres cerebrals de la malaltia d'Alzheimer al Sincrotró ESRF i a l'ALBA per caracteritzar dos tipus de plaques amiloides amb diferències en la composició d'ions metàl·lics i en els seus nivells de lípids oxidats. Els resultats podrien conduir a nous coneixements sobre el desenvolupament de la patologia.

Llegir més...

OPPORTUNITATS EN INNOVACIÓ PER A EMPRESES DELS SECTORS DE CIMENTS, PIGMENTS I CERÀMIQUES

Al voltant de 40 persones van assistir al seminari web industrial organitzat pel Sincrotró ALBA en què les empreses van poder conèixer com utilitzar la llum de sincrotró per analitzar i millorar materials com ara ciments, pigments o ceràmiques.

Llegir més...

DESXIFRANT LA HISTÒRIA DE LA PORCELLANA XINESA DEL SEGLE XV AMB LLUM DE SINCROTRÓ

Un equip de recerca format per institucions franceses i espanyoles va utilitzar la combinació de dues tècniques de caracterització basades en llum de sincrotró per estudiar porcellanes blaves i blanques xineses de la dinastia Ming. Són porcellanes decorades sota el vernís amb pigments blaus basats en cobalt i que es produïen amb una única cocció a altes temperatures. Els científics van ser capaços d'identificar la temperatura de cocció determinant els pigments de la porcellana i les condicions de reducció-oxidació del medi durant la seva producció. El mètode d'estudi utilitzat podria aplicar-se també en un ampli rang de ceràmiques modernes i arqueològiques per dilucidar la seva tecnologia de producció.

Llegir més...

DIA INTERNACIONAL DE LA LLUM 2021

El 2015 es va celebrar l'Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en aquesta, una festivitat que des d'aleshores s'ha convertit en una esperada tradició anual cada 16 de maig.

Llegir més...

FUL·LERENS AMB UNA METODOLOGIA INNOVADORA QUE IMITA UNA NINA RUSSA

Una col·laboració germano-catalana aconsegueix idear una estructura innovadora en forma de tres capes amb l'objectiu de millorar les futures cèl·lules solars orgàniques. La línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha proporcionat detalls estructurals d'aquest nou sistema.

Llegir més...

NOVES DESCOBERTES SOBRE EL PAPER CATALÍTIC DELS GRUPS D’OXIGEN EN ELS ELÈTRODES DE CARBONI

Per primera vegada, s’ha demostrat que els grups funcionals de l’oxigen epoxi, carbonil i lactona, en la superfície dels elèctrodes de carboni, no afecten la cinètica de la reacció de reducció de l’oxigen per un electró en medis apròtics. Però, al seu torn, milloren tant la taxa de formació electroquímica de peròxid de liti (Li2O2) com la degradació del carboni en electròlits que contenen ions liti (Li+). L’estudi ha comptat amb anàlisis en el Sincrotró ALBA i el sincrotró italià Elettra.

Llegir més...

OBERTA LA CONVOCATÒRIA PER A REALITZAR UNA ESTADA FORMATIVA EN ALBA

Els estudiants universitaris poden aplicar fins el 31 de maig de 2021 per realitzar una estada formativa durant el curs 2021-2022.

Llegir més...

MARTA FARRÉS, ALCALDESSA DE SABADELL, AL SINCROTRÓ ALBA

Durant la seva visita, ha pogut conèixer en detall el funcionament i els plans de futur de la instal·lació científica.

Llegir més...

LLUM DE SINCROTRÓ PER IDENTIFICAR BIOMARCADORS DEL GLIOBLASTOMA

Un experiment dirigit per Tanja Ducic, científica de la línia de llum MIRAS al Sincrotró ALBA, està analitzant cèl·lules vives del càncer cerebral més agressiu per trobar nous biomarcadors. El seu objectiu és desenvolupar noves estratègies terapèutiques.

Llegir més...

L’EURODIPUTAT JORDI SOLÉ A L’ALBA

Jordi Solé Ferrando, eurodiputat i secretari de política internacional d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va visitar les instal·lacions del Sincrotró ALBA el passat 7 d’abril del 2021. Acompanyat de la seva directora, Caterina Biscari, Solé va destacar la rellevància de la infraestructura per transferir coneixement a l’economia.

Llegir més...

UN PAS ENDAVANT EN L'OPTIMITZACIÓ DE MATERIALS PER A CÀTODES DE BATERIES D'IÓ LITI

En un estudi publicat a Advanced Functional Materials, investigadors mostren l'optimització de la síntesi del material NCM622 per càtodes de bateries d'ió-liti, aconseguint un menor cost de capacitat d'energia i una alta ciclabilitat. Els resultats poden aplicar-se a la producció de bateries d'ió-Li millorades per a l'electrònica moderna. La reacció de síntesi es va investigar utilitzant la tècnica de Difracció de Raigs-X in situ a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

ALBA, UN EINA EFICAÇ PER MILLORAR LA SALUT

Les grans instal·lacions de recerca com el Sincrotró ALBA s’han erigit com a infraestructures polivalents i capdavanteres al servei de la comunitat científica per desenvolupar coneixement i sumar esforços en la lluita contra la pandèmia originada per la COVID-19 i altres malalties. En el Dia Mundial de la Salut, el Sincrotró ALBA fa balanç dels experiments realitzats en el darrer any per trobar respostes que millorin les nostres condicions de vida.

Llegir més...

CREACIÓ I OBSERVACIÓ DE HOPFIONS EN SISTEMES MULTICAPA MAGNÈTICS

La combinació d’imatges magnètiques procedents de microscòpia de raigs X i PEEM recolzades en simulacions micromagnètiques indica l’existència de quasipartícules magnètiques de Hopfió magnètic en multicapes magnètiques.

Llegir més...

EL SECRETARI D'ESTAT DE L'ESPANYA GLOBAL VISITA ALBA

Manuel Muñiz Vila, secretari d'Estat de l'Espanya Global (Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació), i el seu equip van visitar les instal·lacions del Sincrotró ALBA acompanyats de la seva directora, Caterina Biscari, i una de les protagonistes de la campanya #SpainforSure llançada per la Secretaria d'Estat. Van aprofitar l'ocasió per discutir l'estratègia de diplomàcia tecnològica d'Espanya per al futur.

Llegir més...

ALBA ESTRENA UN NOU PROGRAMA DE VISITES VIRTUALS

El Sincrotró ALBA posa en marxa un programa de visites en format virtual per tal de continuar la seva tasca de divulgació i donar a conèixer què és un sincrotró i per a què serveix. Les visites ja es poden reservar a través de la web de l’ALBA i estan dirigides a escoles, instituts, universitats, associacions i centres de recerca, entre d’altres.

Llegir més...

CONTROL DE LA FORMACIÓ DE "TEXTURES" EN MATERIALS BASATS EN PEROVSKITA PER CEL·LES SOLARS MÉS EFICIENTS

Un equip científic ha demostrat que la incorporació de brom (Br) en capes fines policristal·lines de triiodur de plom cesi (CsPbI3), amb una composició CsPbIx-3Brx, modifica l'estructura cristal·lina canviant la simetria de la xarxa. Això, al seu torn, controla la formació de diferents textures energèticament afavorides en la capa fina. Controlar les orientacions de gra en cel·les solars policristal·lines basades en perovskita d'halurs inorgànics podria ajudar a augmentar les eficiències de conversió, el que representaria un gran progrés en el camp de les energies renovables. Aquest descobriment ha estat possible gràcies a experiments de difracció de raigs X duts a terme en el Sincrotró ALBA i al Sincrotró Europeu de Grenoble.

Llegir més...

IDENTIFICADA UNA DIANA FARMACOLÒGICA QUE PODRIA INHIBIR EL TRANSPORT DE VIRUS EN LES CÈL·LULES

Un projecte del CSIC revela un nou lloc farmacològic de la proteïna que forma part de les carreteres que transporten els virus i els propaguen en les cèl·lules infectades. La línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha contribuit en la determinació de l'estructura d'aquesta proteïna. La seva troballa, gràcies a l'ús d'un nou compost natural procedent de cianobacteris, obre la porta a nous fàrmacs contra les infeccions virals o el càncer.

Llegir més...

FINALITZAT EL PROCÉS DE SELECCIÓ DE LA COL·LABORACIÓ ALBA-FCT PORTUGAL

Un equip d'experts ha revisat els projectes rebuts, dels quals se n'han seleccionat quatre. Les convocatòries de places de recerca postdoctorals associades a aquests projectes s'obriran ben aviat.

Llegir més...

NOTOS VEU LA PRIMERA LLUM

Els dies 12 i 13 de febrer de 2021, la desena línia de llum deL Sincrotró ALBA ha rebut els primers fotons. La posada a punt de la línia es va desenvolupar sense problemes, aconseguint 250 mA en només quatre hores. NOTOS estarà disponible per a usuaris en el proper cicle d'experiments a partir de juny d'enguany, ajudant a resoldre problemes en diverses disciplines científiques com la química, la catàlisi, l'energia, nanomaterials, matèria condensada i ciències ambientals. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Llegir més...

NOU MICROSITE PER PROMOURE LES OFERTES DE FEINA D'ALBA

Es tracta d'una web on es podran consultar i sol·licitar les últimes ofertes de treball del Sincrotró ALBA, a més de mostrar com es treballa a ALBA i donar visibilitat als diferents perfils professionals.

Llegir més...

DIA DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA: UNA VISIÓ DEL PAPER DE LA DONA AL SINCROTRÓ ALBA

Encapçalades per la seva directora, les dones al Sincrotró ALBA són protagonistes de la ciència que es desenvolupa a la infraestructura científica. En el dia que es destaca el paper de la dona a la ciència, reflexionem sobre la trajectòria, projectes i idees d’algunes de les dones que són part del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

CONTAMINACIÓ PER CADMI EN CULTIUS D’ARRÒS: NOUS DESCOBRIMENTS SOBRE LA MOBILITAT D’AQUEST TÒXIC EN LES PLANTES

El cadmi és un metall pesant, considerat un dels elements més tòxics al qual els humans podem estar exposats. Un estudi recent ha identificat els processos que controlen la mobilitat del cadmi en sistemes sòl-planta d’arròs, a través de tècniques com l’espectroscòpia d’absorció de raigs X feta al Sincrotró ALBA, a la línia de llum CLAESS.

Llegir més...

NOU MATERIAL AMB PROPIETATS D'EFECTE REFRIGERANT REVERSIBLE INDUÏT PER PRESSIÓ

Un estudi publicat a la revista Advanced Materials investiga les propietats barocalòriques del Fe3(bntrz)6(tcnset)6, un material molecular que conté un complex metàl·lic que pateix un intercanvi d'estat d'spin abrupte a una temperatura propera a temperatura ambient. Aquest tipus de materials, amb un efecte calorífic gegant, són els millors candidats per desenvolupar nous refrigerants eficients i respectuosos amb el medi ambient que han de reemplaçar als dispositius actuals, els quals presenten una baixa eficiència i utilitzen fluids nocius. Durant l'estudi, es van dur a terme mesures de difracció a alta pressió i temperatura en la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA I EURECAT FIRMEN UN CONVENI PER COOPERAR I IMPULSAR LA RECERCA EN MATERIALS

Mitjançant aquest acord, ambdues institucions col·laboraran en projectes d’investigació i innovació basats en l’ús de la llum de sincrotró per desenvolupar aplicacions d’interès industrial.

Llegir més...

NOU ENFOCAMENT EN LA FABRICACIÓ PER LÀSER D'ELÈCTRODES PER EMMAGATZEMATGE D'ENERGIA A SUPERCAPACITORS

Investigadors utilitzen, per primera vegada, una combinació de nanopartícules d'òxid de ceri i un precursor metall orgànic de manganès com a material de partida per a la síntesi d'un material híbrid. La tècnica de deposició per làser utilitzada va permetre la fabricació d'elèctrodes per supercapacitors d'alt rendiment. Els supercapacitors són rellevants a causa del seu ús ràpid i reversible de l'energia, alta densitat de potència, cicle de vida llarg, baix cost de manteniment i respecte pel medi ambient. Les mesures dutes a terme en la línia de llum MIRAS d'ALBA van permetre la identificació de la part orgànica del composite, especialment dels grups químics presents en l'estructura del grafè i els nanotubs de carboni, que influencien en alt grau les propietats funcionals del material.

Llegir més...

FITA ACONSEGUIDA! INSTAL·LAT L'ONDULADOR DE XAIRA

Durant els primers dies de la parada d'hivern, es va dur a terme la instal·lació de la font de fotons de la línia de llum XAIRA al túnel de l'accelerador d'ALBA. Aquest és l'ondulador més llarg mai instal·lat al Sincrotró, amb una longitud magnètica de 2,3 meters i l'allotjament de 115 períodes magnètics. XAIRA és la nova línia de llum de microfocus, dedicada a experiments de Cristal·lografia Macromolecular. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Llegir més...