noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

EL SINCROTRÓ ALBA OPTA PEL TELETREBALL

Des del 13 de març ALBA ha aturat part de la seva activitat degut a les mesures preventives contra el COVID-19 però segueix obert de forma telemàtica.

Llegir més...

COMPRENDRE LA TRANSICIÓ SÒLID-LÍQUID DE L’AIGUA EN NANO-CAVITATS, UN CAMI CAP AL GAS NATURAL SOLIDIFICAT

Un estudi publicat per científics espanyols i nord-americans a la revista Carbon confirma que les mostres de carboni activat saturat amb aigua són materials hostes eficients per a la formació de gas natural solidificat. Els investigadors van aconseguir una conversió del 100% d’aigua en hidrat de metà, la qual representa l’emmagatzematge més eficient de gas natural solidificat fins ara. Les mesures al Sincrotró ALBA van permetre l'estudi de la formació de gel i d’hidrat i, per primera vegada, van determinar l'estructura que pren el gel quan l'aigua confinada es congela.

Llegir més...

REUNIÓ GENERAL DEL PROJECTE BEATS A ALBA

ALBA ha acollit la segona reunió general del projecte europeu BEATS que té com a objectiu dissenyar, construir i posar a punt una línia de llum per fer tomografia de raigs X al Sincrotró SESAME a Jordània.

Llegir més...

OBSERVEN COM COMPOSTOS ANTICANCERÍGENS ES MOUEN A L'INTERIOR DE LES CÈL·LULES

Els metalofàrmacs basats en iridi estan emergint com a noves eines per destruir cèl·lules canceroses desajustant el balanç redox intracel·lular. Científics del Sincrotró ALBA, IMDEA Nanociencia, ESRF i CNB-CSIC, han correlacionat en la mateixa cèl·lula, per primera vegada, dues tècniques d'imatge 3D de raigs-X per observar en acció un agent anticancerós al nano-espai intracel·lular d'una cèl·lula crio-preservada.

Llegir més...

OSCAR MATILLA, NOU CAP DE DIVISIÓ D'INFORMÀTICA I CONTROLS

Des d'aquest 1 de febrer, Oscar Matilla és el nou cap de la Divisió d'Informàtica i Controls d'ALBA. Ha estat nomenat després d'un procés de selecció internacional.

Llegir més...

ALBA ACULL LA TROBADA PEL PACTE PER LA REINDUSTRIALITZACIÓ DEL VALLÈS OCCIDENTAL AMB EL SECRETARI GENERAL D’INDÚSTRIA I PIME

La directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, ha donat la benvinguda als representants del Pacte per la Reindustrialització i ha ressaltat el paper d'ALBA com a institució científica d'alt nivell internacional, així com la seva importància en el teixit industrial comarcal i també, català i espanyol.

Llegir més...

AMPLI ESTUDI DE PLAQUETES D’HEXAFERRITA D’ESTRONCI AMB LLUM DE SINCROTRÓ

Un equip d’investigadors ha sintetitzat i estudiat amb diverses tècniques de raigs X tous plaquetes d’hexaferrita d’estronci, fet que els ha permès establir les diferències i similituds entre les seves nanoestructures sintètiques i les pols comercials. La majoria dels experiments s’han portat a terme a tres línies de llum del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

CIENTÍFICS DESCOBREIXEN UN NOU TIPUS DE MATERIAL QUÀNTIC AMB PROPIETATS MAGNÈTIQUES I TOPOLÒGIQUES INTRÍNSEQUES

Un gran grup de químics, físics teòrics i físics experimentals d'Alemanya, Rússia, Espanya i Azerbaidjan ha desenvolupat el primer material topològic intrínsecament magnètic. Aquest material és molt prometedor per al desenvolupament d’espintrònica antiferromagètica, magnetisme 2D i transport quàntic sense la necessitat de forts camps magnètics externs. Part dels experiments s'han dut a terme a la línia de llum BOREAS de el Sincrotró ALBA.

Llegir més...

REVELEN L'ESTRUCTURA D'UNA MAQUINÀRIA CLAU EN LA DIVISIÓ DELS BACTERIS

La seva elevada taxa de reproducció és una de les seves principals armes per sobreviure als antibiòtics. Part de l’estudi, que obre la porta al desenvolupament de medicaments que puguin bloquejar aquest mecanisme tan precís, s'ha dut a terme a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

ALBA ACULL EL 27è CONGRÉS DE FONTS DE LLUM DE SINCROTRÓ EUROPEES

Representants de catorze fonts de llum europees van assistir a l'edició de 2019 del congrés el passat novembre.

Llegir més...

L'ALCALDESSA DE BARCELONA VISITA EL SINCROTRÓ ALBA

Ada Colau va visitar ahir les instal·lacions junt amb la directora d'ALBA, Caterina Biscari.

Llegir més...

SUPORTS NANOESTRUCTURATS EN CATALITZADORS: CRUCIALS EN EL REFORMAT D’ETANOL AMB VAPOR

Una recerca, publicada en la revista ACS Catalysis, mostra per primera vegada com la forma dels suports en els catalitzadors juga un paper determinant en la reorganització i els estats d’oxidació de les seves nanopartícules bimetàl·liques i, en conseqüència, en la seva activitat catalítica. L’estudi conclou que els suports en forma de nanobarres són millors que els nanocubs en la reacció de reformat d’etanol amb vapor. Ho han analitzat amb la tècnica d’espectroscòpia fotoelectrònica de raigs X en pressió ambiental a l’estació NAPP de la línia de llum CIRCE de l’ALBA.

Llegir més...

EL PAPER DEL MANGANÈS PER ACONSEGUIR BATERIES AMB MAJOR CAPACITAT D'ENERGIA

La llum sincrotró de les línies de llum CLAESS i MISTRAL de l'ALBA ha revelat el paper central del manganès en el limitat cicle de vida útil de les bateries de ions de liti. Aquestes són les primeres dades publicades obtingudes amb l'espectròmetre d'emissió CLEAR.

Llegir més...

PRIMERA IDENTIFICACIÓ D'UNA AERINITA MARRÓ, EL PIGMENT BLAU TÍPICAMENT CONEGUT DE L'ART ROMÀNIC CATALÀ

Investigadors de l'ICMAB-CSIC i l'ALBA han identificat per primera vegada aerinita marró. Aquest treball constitueix un exemple de la utilitat de la tècnica de microdifracció a través del substrat (tts-μXRD) quan les roques complexes necessiten ser caracteritzades.

Llegir més...

ALBA ACULL EL BRUNCH INNOVACIÓ DEL HUB B30 SOBRE BIOFARMÀCIA

La col·laboració entre empresa i universitat en el sector biofarmacèutic va ser l’eix de l’últim Brunch d’innovació del Hub b30 que va reunir empreses farmacèutiques i personal investigador per debatre sobre les tendències en l'àmbit biofarmacèutic, a partir del cas de col·laboració entre Kymos i la UAB per impulsar un Doctorat Industrial sobre medicaments biosimilars.

Llegir més...

SEGONA REUNIÓ PLENÀRIA DE LA INICIATIVA LEAPS

Més de 180 persones de tot Europa s'han reunit per a la segona reunió plenària de la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors (LEAPS). Durant l'esdeveniment, Helmut Dosch va lliurar el testimoni simbòlic de LEAPS a Caterina Biscari, que el rellevarà com a presidenta de LEAPS el gener de 2020.

Llegir més...

DENTS I OSSOS DE COCODRIL  ENFRONT LA LLUM DEL SINCROTRÓ ALBA

Ossos i dents de cocodrils, tant de l’actual espècie del Nil com fòssils de fa uns 70 milions d’anys, han estat analitzats al Sincrotró ALBA. Llegir aquests registres de vida dels cocodrils permet obtenir informació, entre d’altres, de la biologia i l’evolució d’aquests animals, des del Cretàcic fins a l’actualitat. L’estudi es desenvolupa gràcies a una col·laboració entre la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), la Universidad de Alcalá (UAH), l’Instituto de Cerámica y Vidrio del CSIC (ICV-CSIC) i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquesta innovadora unió interdisciplinar permet donar un altre enfocament en la investigació, combinant la perspectiva de la ciència de materials amb la biologia i la paleontologia.

Llegir més...

EL MOVIMENT DE LES PARETS DE DOMINI MAGNÈTIC, AL DESCOBERT

Un equip de recerca ha revelat noves propietats de les parets de domini magnètic en moviment en nanofils cilíndrics ferromagnètics quan estan sotmesos a un corrent elèctric. Part dels experiments es van realitzar emprant la tècnica de l'"ombra" en microscòpia de fotoemissió de raigs X a la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

NOVES NANOPARTÍCULES BIOCOMPATIBLES CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

Un equip d'investigació ha comprovat l'efectivitat d'unes noves nanopartícules basades en el polímer CHO/PA per alliberar de forma continuada un fàrmac contra el càncer de mama. Part dels experiments es van realitzar a la línia de llum NCD-SWEET de l'ALBA.

Llegir més...

ALBA SUMA A LA SEVA PLANTILLA CINC PERSONES A TRAVÉS DEL PROGRAMA "EMPLEO JOVEN"

Les persones contractades són cinc joves menors de 30 anys amb perfils variats que, durant dos anys de contracte, treballaran a les diferents divisions d’ALBA amb l’objectiu d’ampliar els seus coneixements i guanyar experiència professional a una instal·lació científica.

Llegir més...

UNA IMATGE DEL SINCROTRÓ ALBA PER CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL DE LA LLUM

El fotògraf Sergio Ruiz guanya el Premi en la categoria de Tecnologia i Ciència del Concurs de Fotografia # IDL2019 amb una imatge en la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

REVELAT EL MECANISME D’ACCIÓ DELS FÀRMACS MÉS USATS CONTRA LA MALÀRIA

Durant segles, la quinolina ha estat un compost eficaç pels medicaments antipalúdics, tot i que ningú coneixia el seu mode d’acció in vivo. Un equip liderat per l’Institut Weizmann ha descobert el seu mecanisme en glòbuls vermells infectats de malària sota condicions gairebé natives. Han usat tècniques de llum de sincrotró en tres sincrotrons diferents: l’ALBA, ESRF a França i BESSY a Alemanya. Els seus resultats es publiquen avui a la revista PNAS.

Llegir més...

INNOVACIÓ APLICADA A LA INNOVACIÓ, UNES JORNADES DE TRANSFERÈNCIA DE TECNOLOGIA D'ÈXIT

L'esdeveniment, organitzat pel ICN2, l'ICMAB-CSIC i el Sincrotró ALBA el passat 24 i 25 d'octubre de 2019, va reunir més de 80 participants d'empreses i centres de recerca. Dins del marc del projecte TNSI, va comptar amb el suport de fons europeus per al desenvolupament regional (FEDER) a través del programa Interreg-POCTEFA.

Llegir més...

S'INICIA EL PROCÉS DE MUNTATGE DE LA LÍNIA DE LLUM LOREA

La novena línia de llum del Sincrotró ALBA arriba a l'últim pas abans de començar el període de proves: acoblar tots els instruments òptics. La línia de llum, cofinançada amb fons FEDER, oferirà la tècnica ARPES (espectroscòpia de fotoemissió d'angle resolt) a usuaris oficials a finals de 2020.

Llegir més...

LA INNOVACIÓ, DEL LABORATORI A L'EMPRESA

L'ICN2, l'ICMAB-CSIC i el Sincrotró ALBA organitzen els dies 24 i 25 d'octubre de 2019 unes jornades dedicades a la innovació i la transferència de tecnologia entre centres de recerca i empreses. L'esdeveniment forma part del projecte TNSI, finançat amb fons europeus de desenvolupament regional (FEDER) a través del programa Interreg-POCTEFA.

Llegir més...

ENCAPSULACIÓ GÈNICA AMB MOFS PER A NOUS VECTORS DE TERÀPIA GÈNICA

Un equip de recerca format per la Universitat RMIT, CSIRO Manufacturing, la Universitat de Nova Gal·les del Sud, la Universitat de Tecnologia de Graz i la Universitat d’Adelaide, a Austràlia, han demostrat que les MOFs poden ser un mètode fàcil i eficient per transportar paquets de gens intactes i de gran mida per aplicar-se en teràpia gènica. L’estudi consta de l’encapsulació d’un paquet de gens en MOFs del tipus framework-8 d’imidazolat zeolític (ZIF-8). Amb la línia de llum MISTRAL del Sincrotró ALBA, han visualitzat en les cèl·lules aquestes partícules MOFs introduïdes i han pogut comprovar com els gens que transporten s’expressen dins la cèl·lula.

Llegir més...

LA COMUNITAT D'USUARIS DE SINCROTRÓ D'ESPANYA ES REUNEIX A L'ALBA

El IX Congrés AUSE i la IV Reunió d'Usuaris de l'ALBA s'ha celebrat al Sincrotró ALBA del 8 a l'11 d'octubre de 2019. Al voltant de 150 delegats han participat en l'esdeveniment on s'han debatut resultats científics obtinguts amb llum de sincrotró, així com els desafiaments presents i futurs d'aquestes instal·lacions.

Llegir més...

ALBA CELEBRA PER TERCERA VEGADA EL DIA DEDICAT ALS ESTUDIANTS DE DOCTORAT

Aquest matí ha tingut lloc a l'ALBA la tercera edició del Dia de l'Estudiant de Doctorat. Aquells que estan desenvolupant la seva tesi doctoral al Sincrotró ALBA han presentat els seus projectes, vinculats tant a les aplicacions de la llum de sincrotró en l'àrea d'experiments com al desenvolupament dels acceleradors. A més, la millor presentació ha estat premiada amb l'oportunitat de visitar una altra font de llum de sincrotró; en aquesta edició la guanyadora ha sigut Anna Mandziak.

Llegir més...

REVELEN ELS EFECTES BIOQUÍMICS DE LA RADIOTERÀPIA BASADA EN NANOPARTÍCULES

Una recerca, dirigida pel Sincrotró ALBA i finançada pel projecte europeu NANOCANCER, ha analitzat l'impacte de diverses nanopartícules en tractaments de radioteràpia en cèl·lules tumorals de glioma. La combinació de la radioteràpia i les nanopartícules pot augmentar l'eficàcia dels tractaments contra el càncer. L'experiment s'ha dut a terme a la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA, dedicada a la micro-espectroscòpia d'infraroig.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA, UN LLOC PER TREBALLAR I ESTUDIAR

Dotze estudiants de formació professional dual estan aprenent un treball a ALBA durant el curs acadèmic 2019-2020.

Llegir més...