noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

ELS ESTUDIANTS DE DOCTORAT DE L'ALBA PRESENTEN ELS SEUS PROJECTES

El passat 5 d'octubre, es va celebrar el 2n Dia de l'Estudiant de Doctorat, on es van presentar diversos projectes en àrees com l'aplicació de la llum de sincrotró o el desenvolupament dels acceleradors.

Llegir més...

QUINA ÉS L’ENERGIA DEL FEIX D’ELECTRONS A L’ALBA?

Els articles i reportatges sobre l’ALBA solen començar amb la frase: “ALBA és una font de llum de sincrotró de 3GeV...”. Aquesta frase òbviament no és falsa però sovint els científics senten la necessitat de donar els valors dels paràmetres el més precís possible. És el cas de l’energia del feix d’electrons de l’ALBA a l’anell d’emmagatzematge. La màquina va ser dissenyada per operar a 3GeV, però... funciona exactament a 3Gev?

Llegir més...

12 BEQUES PRE-DOCTORALS MARIE SKLODOWSKA-CURIE EN LA 2a CONVOCATÒRIA DEL COFUND DOC-FAM

La segona convocatòria del programa predoctoral DOCFAM ("DOCtoral training programme in Functional Advanced Materials") està oberta fins al 30 de novembre. S'ofereixen un total de 12 posicions disponibles per a dur a terme el doctorat en un dels centres de recerca involucrats en el programa durant 36 mesos.

Llegir més...

 LA UAB I EL SINCROTRÓ ALBA COL·LABOREN EN LA CERCA DE NOVES VACUNES PER A PEIXOS

Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona està desenvolupant un nou concepte de vacuna per protegir els peixos de piscifactoria de les principals malalties víriques que els afecten. L’alternativa que plantegen és una nanopartícula administrada per via oral junt amb el menjar que seria més pràctica, més barata i menys estressant per als animals que les vacunes convencionals administrades per injecció. L’equip ja ha comprovat que aquestes nanopartícules estimulen la resposta immunitària. Ara analitzen, amb la llum del sincrotró de l’ALBA, què passa exactament dins les cèl·lules a nivell molecular.

Llegir més...

EL CONSELL RECTOR DE L'ALBA ES REUNEIX A LES SEVES INSTAL·LACIONS

El 2 d'octubre, el Sincrotró ALBA ha celebrat la reunió del seu Consell Rector amb la presència del ministre de Ciència Pedro Duque, el secretari general de política científica Rafael Rodrigo, el secretari d'Universitats i Investigació Francesc Xavier Grau, el director general de Recerca Joan Gómez-Pallarés i la rectora de la UAB, Margarida Arboix. Van visitar el túnel d'acceleradors i un parell de línies de llum acompanyades per la directora, Caterina Biscari, i altres membres de direcció.

Llegir més...

CONSULTA LA MEMÒRIA DE 2017

El Sincrotró ALBA ha publicat la seva memòria anual. Aquest document inclou el més destacat de 2017, una selecció de resultats científics, articles de tecnologia i dades de funcionament de la instal·lació l'any passat.

Llegir més...

MÉS DETALLS SOBRE EL COMPORTAMENT DEL ZINC EN CONDICIONS EXTREMES

S’ha analitzat el diagrama de fase del zinc en condicions d'alta pressió i alta temperatura, trobant evidències d'un canvi en el seu comportament estructural a 10 GPa. Els experiments es van beneficiar de la brillantor de la llum de sincrotró a l'ALBA i a Diamond. Aquests resultats poden ajudar a comprendre els processos i fenòmens que tenen lloc a l'interior de la Terra.

Llegir més...

ES PRESENTA MISSIÓ ALBA, EL NOU PROJECTE EDUCATIU DEL SINCROTRÓ ALBA

El Sincrotró ALBA ha presentat el nou projecte educatiu Missió ALBA, el qual veurà la llum aquest curs escolar i on podran participar fins a 250 classes de 5è i 6è de primària d'escoles de tota Espanya.

Llegir més...

 LLUM DE SINCROTRÓ PER ESTUDIAR COM  LA RADIACIÓ DEL SOL DANYA LA PELL I EL CABELL

Un equip de recerca de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) investiga els danys que provoca en la nostra pell i cabell la llum ultraviolada del sol. Per fer-ho, han usat la tecnologia del Sincrotró ALBA que els permet veure amb gran resolució i detall els canvis que es donen a nivell molecular, no només a la superfície de la pell i el cabell, sinó també a les seves capes internes. Les mostres han estat tractades prèviament amb resveratrol, reconegut antioxidant, per comprovar-ne la seva eficàcia de cara a desenvolupar nous i millors tractaments fotoprotectors.

Llegir més...

EXPERTS DEBATEN AL SINCROTRÓ ALBA SOBRE EL FUTUR DELS ACCELERADORS DE PARTÍCULES EUROPEUS

Els dies 19 i 20 de juliol, el Sincrotró ALBA acull la 102ª Reunió Plenària del ECFA, amb la participació de 70 investigadors, inclosa la Dra. Fabiola Gianotti, directora general del CERN.

Llegir més...

OBERTA LA CONVOCATÒRIA DE PROPOSTES PER A LA INDÚSTRIA (PIMES)

Fins el 21 de desembre de 2018, les petites i mitjanes empreses poden sol·licitar el temps de feix finançat en diferents fonts de llum europees.

Llegir més...

DEMOSTREN COM LA LEGIONEL·LA MANIPULA LA CÈL·LULA INFECTADA MITJANÇANT MIMETISME MOLECULAR

Gràcies a la utilització de la llum de sincrotró, s'ha resolt l'estructura de RavN, una proteïna de la Legionella pneumophila que s'utilitza per treure funcions i recursos de la cèl·lula infectada.

Llegir més...

10 INVESTIGADORS PRE-DOCTORALS INICIEN EL DOCTORAT AMB EL PROGRAMA MSCA COFUND DOC-FAM

La primera convocatòria d’aquest programa s’ha tancat oferint 10 beques pre-doctorals MSCA COFUND: 5 d’elles a l’ICMAB-CSIC, 2 a l’IREC i 3 al Sincrotró ALBA. La següent convocatòria del programa oferirà 12 beques per fer el doctorat en aquests centres i també a l’ICN2 i a l’IMB-CNM-CSIC.

Llegir més...

EL PREMI NOBEL BARRY C. BARISH VISITA EL SINCROTRÓ ALBA

El Premi Nobel de Física pel seu paper en la detecció d'ones gravitacionals ha visitat avui la instal·lació.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA CONVIDA A LA CIÈNCIA ALS ALUMNES DE PRIMÀRIA

Avui s'obren les inscripcions de la Missió ALBA, projecte educatiu que veurà la llum el proper curs, en què podran participar un màxim de 250 classes de 5è i 6è de Primària de tota Espanya.

Llegir més...

TRINQUET D’IMANACIÓ EN NANOFILS CILÍNDRICS

Un equip d’investigació del Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid (CSIC), de la Universitat de Barcelona i del Sincrotró ALBA ha descrit l’efecte de trinquet de magnetització observat per primera vegada en nanofils cilíndrics magnètics (de 120nm de diàmetre i longituds de més de 20µm de llarg). Aquests nanofils es consideren els blocs de construcció pels futurs dispositius electrònics d’emmagatzematge d’informació, així com per aplicacions en detecció biològica i en medicina. Els experiments s’han dut a terme a la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA i els resultats s’han publicat a la revista ACS Nano.

Llegir més...

WORKSHOP INDUSTRIAL SOBRE APLICACIONS DE LLUM DE SINCROTRÓ PER METAL·LÚRGIA I TRACTAMENT DE SUPERFÍCIES

El dia 1 de juny, l'oficina industrial va organitzar un taller adreçat a empreses del sector de la metal·lúrgia i tractament de superfícies. Més de 50 participants van tenir l'oportunitat de veure les aplicacions de les tècniques de sincrotró en aquest sector, així com de visitar les instal·lacions de l'ALBA.

Llegir més...

BIOMASSA PER NETEJAR AIGÜES CONTAMINADES

Un equip d’investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona treballa per desenvolupar mètodes basats en la reutilització de residus vegetals per eliminar metalls tòxics de les aigües residuals. Han realitzat un experiment al Sincrotró ALBA per entendre com la biomassa de pi captura metalls pesants presents a l’aigua contaminada.

Llegir més...

LA LLUM DE SINCROTRÓ REVELA ELS SECRETS DE LA HIDRATACIÓ DEL CIMENT

Un equip internacional d'investigadors ha estudiat el procés d'hidratació de l'alita, el component principal del ciment Portland. Utilitzant diverses tècniques d'anàlisi, han pogut comprendre aspectes clau del procés d'hidratació, fins ara desconeguts. Els resultats, publicats avui a la revista científica Scientific Reports, són d'interès a nivell industrial ja que permetran optimitzar les prestacions dels morters i formigons.

Llegir més...

PRIMER DIA INTERNACIONAL DE LA LLUM

Avui celebrem el Dia Internacional de la Llum, iniciativa global que pretén incrementar el coneixement que la societat té del paper crucial que la ciència i les tecnologies de la llum representen en el món actual.

Llegir més...

GRAN ÈXIT D'ASSISTÈNCIA A L'ALBA OPEN DAY

La jornada de portes obertes del Sincrotró ALBA, celebrada el passat dissabte 5 de maig, va aplegar 2.321 persones que van poder conèixer com funciona i per a què serveix aquesta infraestructura científica singular.

Llegir més...

CONVOCATÒRIA DE PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES EXTERNES PER A ESTUDIANTS UNIVERSITARIS

Fins el 31 de maig, els estudiants universitaris interessats en realitzar pràctiques acadèmiques externes al Sincrotró ALBA poden sol·licitar una plaça.

Llegir més...

REVELEN EL MECANISME DE CONDENSACIÓ DE L’AIGUA  EN NANOTUBS FOTOACTIUS

Un equip de recerca de l’Institut de Ciència de Materials de Sevilla (CSIC-US) i el Sincrotró ALBA ha descrit els mecanismes de condensació de l’aigua que tenen lloc en la superfície de nanotubs de diòxid de titani després d’haver-los irradiat amb llum ultraviolada. D’aquesta manera es pot controlar la interacció del material amb l’aigua, canviant les seves propietats i fent-lo afí o repel·lent a aquesta segons convingui. Aquesta característica és de gran interès en camps com l’arquitectura o el transport per desenvolupar superfícies que no s’entelin, per exemple.

Llegir més...

ENFORTINT EL LIDERATGE DE LA CIÈNCIA EUROPEA

Jean-David Malo, director general de recerca i innovació de la Comissió Europea, ha rebut avui l'estratègia LEAPS 2030 a la conferència de la presidència de Bulgària sobre infraestructures de recerca.

Llegir més...

OBTENEN MAGNETITA NANOMÈTRICA AMB LES SEVES PROPIETATS INTACTES

Típicament en reduir els materials a escala nanomètrica, aquests perden algunes propietats. Els experiments s'han dut a terme a la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

RENOVACIÓ DE LA LÍNIA DE LLUM NCD

La línia de llum NCD, ara NCD-SWEET, dedicada a la dispersió de raigs X a angles baixos i alts (SAXS, WAXS) ofereix als usuaris més possibilitats experimentals i dades de major qualitat.

Llegir més...

CATERINA BISCARI PREMIADA DONA CIENTÍFICA 2018

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la directora del Sincrotró ALBA ha estat reconeguda com la Dona Científica 2018 per la Fundació Women's Week. L'esdeveniment s'ha celebrat a l'ambaixada italiana a Madrid.

Llegir més...

RESERVA LES TEVES ENTRADES PER A L'ALBA OPEN DAY 2018

Dissabte 5 de maig, de 09:00 a 19:00, el Sincrotró ALBA celebra la seva jornada de portes obertes. Els visitants podran explorar la instal·lació i descobrir les seves aplicacions, així com assistir a demostracions, conferències i activitats per a totes les edats.

Llegir més...

ALBA PARTICIPA AL BIG SCIENCE BUSINESS FORUM

Del 26 al 28 de febrer, les principals infraestructures i empreses d'investigació de tecnologia de tot el món es reuneixen per primera vegada en un congrés a Copenhagen.

Llegir més...

 ANALITZEN AMB LLUM DE SINCROTRÓ ELS MECANISMES DE L'ALZHEIMER

Investigadors del Sincrotró ALBA i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han analitzat amb llum de sincrotró com són, on es localitzen i l'efecte que tenen diferents agregats de l'Alzheimer en neurones in vitro.Els resultats, publicats recentment a la revista Analytical Chemistry, obren via a conèixer millor com es desenvolupa aquesta malaltia que afecta a més de 30 milions de persones al món.

Llegir més...