noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

AVANÇA LA INICIATIVA LEAPS

Del 12 al 14 de febrer de 2018, el Sincrotró ALBA acull les reunions de la Junta de Coordinació i el Grup de Treball de la Iniciativa LEAPS, la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en acceleradors.

Llegir més...

LA NANOTECNOLOGIA UNEIX EMPRESES I CENTRES DE RECERCA DELS PIRINEUS

Un nou projecte europeu, que comença avui, facilitarà una major cooperació entre les PIMEs i els centres de recerca de les regions entre Espanya i França. Coordinat per l'empresa basca BihurCrystal, l'Oficina Industrial i la línia de llum BOREAS del Sincrotró ALBA participen en el projecte.

Llegir més...

 LA LLUM DE SINCROTRÓ, TAMBÉ PELS HOSPITALS

El Sincrotró ALBA, amb la col·laboració de Manel Sabés, organitza sessions formatives en hospitals de tota Espanya per al personal mèdic i científic. L’objectiu, mostrar com la llum de sincrotró pot ajudar en el diagnòstic i anàlisis de tractaments mèdics.

Llegir més...

ALBA REP UN RECONEIXEMENT EN MATÈRIA DE SEGURETAT LABORAL

El Sincrotró ALBA ha estat guardonat amb el 1r premi Asepeyo 2017 a les millors pràctiques preventives en matèria de seguretat per la “Implementació d’un sistema integrat de control dels experiments que es duen a terme a l’ALBA”.

Llegir més...

OBERTA LA CONVOCATÒRIA D'EXPERIMENTS PER AL CICLE 2018-II

La convocatòria d'experiments per al cicle 2018-II s'ha obert avui fins el 26 de febrer de 2018 per cobrir els experiments de juliol a desembre de 2018. Els resultats es publicaran a finals de maig de 2018.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA POSA EN MARXA UNA PLANTA PER RECICLAR HELI LÍQUID

Aquesta instal·lació, construïda en col·laboració amb l'ICN2, és única a Catalunya i permet recuperar el 80% de l'heli líquid que consumeix el Sincrotró ALBA per fer funcionar els imants superconductors que té i per dur a terme experiments a molt baixes temperatures.

Llegir més...

VIDRES PREHISTÒRICS IRANIANS SOTA LA LLUM DEL SINCROTRÓ

Un grup de recerca de la Universitat d’Isfahan, a l’Iran, ha analitzat al Sincrotró ALBA uns antics vidres iranians de fa més de 4.000 anys. Aquestes peces de vidre decoratives van ser trobades al ziggurat de Chogha-Zanbil, un temple piramidal declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA PROMOU LA IGUALTAT DE GÈNERE EN CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Més de 150 alumnes de Barcelona de 3er i 4art de la ESO han visitat el Sincrotró ALBA en un esdeveniment per combatre els estereotips i prejudicis associats a la recerca i tecnologia. L'acte, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, ha estat inaugurat pel primer tinent d'alcalde de Barcelona, el Sr. Gerardo Pisarello.

Llegir més...

NANOPARTÍCULES MÉS ESTABLES I MENYS TÒXIQUES PER APLICACIONS MÈDIQUES

Utilitzant llum de sincrotró, investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Sincrotró ALBA han demostrat la capacitat dels metal·losomes –uns agregats formats per fosfolípids i complexos metàl·lics– d'interaccionar amb cèl·lules i poder alliberar monòxid de carboni de forma controlada.

Llegir més...

PRIMERA REUNIÓ D’OFICINES INDUSTRIALS

El passat 15 i 16 de novembre es va realitzar a Sitges una reunió d’oficines industrials organitzada per CALIPSOplus i SINE2020. A l’esdeveniment van assistir integrants i industrials de 30 centres científics d’Europa, entre ells el Sincrotró ALBA.

Llegir més...

LA LLUM DE SINCROTRÓ DEMOSTRA L’EFICÀCIA DE DOS FÀRMACS  CONTRA LA MALALTIA DE LA SON

Un equip liderat per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya ha desvelat el mecanisme d’acció dels fàrmacs FR60 i JNI18, que curen el 100% de ratolins amb malaltia de la son o tripanosomiasi africana. Gràcies al Sincrotró ALBA, han visualitzat amb la llum de sincrotró com els fàrmacs s’adhereixen perfectament al DNA del paràsit que causa la malaltia, el Trypanosoma brucei. Impedeixen que es reprodueixi al malmetre part del seu material genètic, i al cap de 4-5 dies mor. Conclouen que els compostos són potencials tractaments efectius contra la malaltia de la son, que amenaça a més de 55 milions de persones a l’Àfrica Subsahariana. Els fàrmacs sintetitzats s’han deixat lliures de patent per afavorir l’interès dels laboratoris farmacèutics.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA AL CONGRÉS EFFOST

El 15 de novembre de 2017, el Sincrotró ALBA va participar al 31è congrés internacional EFFoST a Sitges. Caterina Biscari, directora de l’ALBA, va presentar quines aplicacions té la llum de sincrotró per a la indústria i la ciència agroalimentària.

Llegir més...

CIENTÍFIQUES A LES AULES

Des d'avui fins el dimarts 5 de desembre, científiques i enginyeres del Sincrotró ALBA s'acosten a aules de Barcelona per combatre els estereotips i prejudicis associats a la recerca. El projecte STEM Preparades, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, culminarà el 12 de desembre quan els alumnes podran visitar la instal·lació científica.

Llegir més...

COM ELS 'SÚPER-MICROSCOPIS' ESTAN CANVIANT LA CIÈNCIA EUROPEA

19 fonts de fotons d'Europa, inclòs el Sincrotró ALBA, s'han reunit per posar en marxa la iniciativa LEAPS i signar un acord de col·laboració. Carmen Vela i Arcadi Navarro han acompanyat al Sincrotró ALBA en aquest esdeveniment.

Llegir més...

SISTEMES DE CONTROL I ADQUISICIÓ DE DADES A GRANS INFRAESTRUCTURES DE RECERCA

Del 8 al 13 d'octubre, el Sincrotró ALBA organitza la conferència ICALEPCS, on més de 600 experts de tot el món que treballen a acceleradors de partícules, fonts de llum de sincrotró, làser o telescopis presenten els darrers desenvolupaments de maquinari i programari per controlar grans instal·lacions de recerca.

Llegir més...

EL CSIC I EL SINCROTRÓ ALBA SIGNEN UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ

L'acord té com a objectiu la cooperació en el desenvolupament d'activitats d'investigació científica i d'innovació tecnològica. L'ALBA rep més de 200 investigadors del CSIC cada any, que realitzen el 20% dels experiments realitzats a la font de llum de sincrotró.

Llegir més...

NOVES DESCOBERTES SOBRE ELS MECANISMES D'INFECCIÓ DEL PARÀSIT DE LA MALÀRIA

Un equip internacional de científics ha pogut desvelar detalls no coneguts fins ara sobre com actua el paràsit de la malària un cop ha infectat els glòbuls vermells. Aquesta fita ha estat possible gràcies a la combinació de dues modernes tècniques de microscòpia: la de fluorescència de raigs X i la tomografia de raigs X tous, aquesta última duta a terme al Sincrotró ALBA. L’anàlisi de les imatges de les cèl·lules infectades amb el paràsit ofereix noves informacions que permetrien dissenyar nous tractaments contra la malària, una malaltia que es cobra més de 400.000 vides cada any.

Llegir més...

DISPONIBLE LA MEMÒRIA ANUAL DE 2016

El Sincrotró ALBA ha publicat la seva memòria anual. Aquest document inclou resultats científics, articles de tecnologia i dades de la instal·lació de l'any 2016.

Llegir més...

AMPLIAT EL TERMINI PER SOL·LICITAR PRÀCTIQUES PER A ESTUDIANTS UNIVERSITARIS

Del 8 de setembre al 16 d'octubre, els estudiants universitaris interessats en realitzar pràctiques acadèmiques externes al Sincrotró ALBA poden sol·licitar una plaça.

Llegir més...

PRIMER DIA DE L'ESTUDIANT DE DOCTORAT A L'ALBA

El darrer divendres, estudiants que desenvolupen el seu doctorat al Sincrotró ALBA van presentar l'estat dels seus projectes de tesis relacionats amb l'aplicació de la llum de sincrotró o el desenvolupament dels acceleradors.

Llegir més...

CURS D'ESPECIALITZACIÓ PER A PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

Un any més, el Sincrotró ALBA i la Fundació Catalunya La Pedrera organitzen un curs on els professors poden ampliar els seus coneixements sobre la llum de sincrotró i les seves propietats. El curs, reconegut per la Generalitat de Catalunya, tindrà lloc al novembre. La inscripció ja està oberta.

Llegir més...

EDGAR AIGNER, NOU CAP DE LA DIVISIÓ D'ADMINISTRACIÓ

A partir del 2 d'octubre de 2017, Edgar Aigner serà el nou responsable de la divisió d'Administració del Sincrotró ALBA. Prendrà el relleu de l'excel·lent treball realitzat per Mariano Sazatornil, vinculat a la instal·lació científica des de l'inici del projecte.

Llegir més...

FARCINT CÈL·LULES AMB COLESTEROL PER ESTUDIAR L’ATEROSCLEROSI

Amb la microscòpia de raigs X del Sincrotró ALBA, els investigadors han obtingut imatges 3D de cèl·lules plenes de petits cristalls de colesterol. L'objectiu és estudiar com es formen aquests cristalls que estan relacionats amb l'obstrucció de les artèries.

Llegir més...

PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES PER A ESTUDIANTS UNIVERSITARIS

Del 8 de setembre al 2 d'octubre, els estudiants universitaris interessats en realitzar pràctiques acadèmiques externes al Sincrotró ALBA poden sol·licitar una plaça.

Llegir més...

VISUALITZEN COM EL MAGNETISME FA SURF

Utilitzant la llum de sincrotró de l'ALBA, els investigadors han pogut veure ones de deformació acústica en cristalls i mesurar el seu efecte en elements nanomagnètics. L'estudi, publicat a Nature Communications, utilitza l'estructura temporal de l'accelerador per registrar imatges amb una resolució temporal de 80 picosegons. Aquesta metodologia ofereix un nou enfocament per a l'anàlisi de deformacions dinàmiques en altres camps d'investigació: nanopartícules, reaccions químiques, cristal·lografia, etc.

Llegir més...

OBSERVEN EL DESPLAÇAMENT CORRELATIU DE PARELLS DE VÒRTEX I ANTI-VÒRTEX A ESTRUCTURES MAGNÈTIQUES

Els investigadors de la Universitat d'Oviedo, de la Universitat de Porto i del Sincrotró ALBA han visualitzat amb llum de sincrotró el moviment de parells de vòrtex i anti-vòrtex al llarg dels dominis continguts en estructures magnètiques. Aquest estudi suposa un interessant descobriment que podria tenir aplicacions en memòries i dispositius lògics programables.

Llegir més...

LES NANOPARTÍCULES D'ÒXID DE FERRO ESTRESSEN LES CÈL·LULES

Investigadors de l'ICMAB lideren un estudi sobre la toxicitat de nanopartícules d'òxid de ferro, a partir de l'anàlisi de marcadors genètics lligats a la nanotoxicitat en els organismes C. elegans. Part de l'experiment, publicat a la revista Nanotoxicology, s'ha dut a terme al Sincrotró ALBA, a la seva línia de llum infraroja MIRAS. L'estudi suggereix que les nanopartícules poden ser captades per les cèl·lules intestinals cap al seu interior, que poden interaccionar amb els lípids cel·lulars, i que poden activar mecanismes cel·lulars d'estrès oxidatiu.

Llegir més...

TROBAT UN MINERAL QUE FINS ARA NOMÉS ERA PRESENT EN METEORITS

S'han dut a terme anàlisis de microdifracció de raigs X a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA per determinar l'estructura cristal·lina de la chladniïta.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA REP LA VISITA DEL PRESIDENT PUIGDEMONT

El President de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont, ha visitat avui el Sincrotró ALBA, acompanyat per Caterina Biscari, directora de la instal·lació científica.

Llegir més...

APLICACIONS DE LA LLUM DE SINCROTRÓ AL SECTOR FARMACÈUTIC, COSMÈTIC I BIOMÈDIC

El dia 10 d'octubre de 2017, el Sincrotró ALBA organitza una jornada dirigida a empreses per donar a conèixer les aplicacions de la llum de sincrotró al sector farmacèutic, cosmètic i biomèdic. L'esdeveniment es celebrarà al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a Madrid.

Llegir més...