noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

LLUM DE SINCROTRÓ PER DESXIFRAR L'ATÀXIA DE FRIEDREICH

Un equip de recerca de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), al Campus Can Ruti de Badalona, realitza experiments en el Sincrotró ALBA per obtenir per primera vegada imatges tridimensionals de cèl·lules afectades per aquesta malaltia. L'atàxia de Friedreich afecta més de 3.000 persones a Espanya, causant greus problemes de mobilitat i altres complicacions greus com cardiopaties. En l'actualitat no existeix cap tractament per prevenir o curar la malaltia.

Llegir més...

EL PRESIDENT QUIM TORRA VISITA EL SINCROTRÓ ALBA

El President de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Sr. Quim Torra, ha visitat avui el Sincrotró ALBA, acompanyat per la seva directora, Caterina Biscari, i altres membres de la instal·lació. Al finalitzar la visita ha anunciat una inversió per posar en marxa un nou centre que acollirà dos microscopis electrònics d'altes prestacions a l'ALBA.

Llegir més...

MISSIÓ ALBA OBRE LES INSCRIPCIONS PER AQUEST CURS DESPRÉS DE L’ÈXIT DE LA PRIMERA EDICIÓ

Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la segona edició de Missió ALBA ja es poden apuntar a www.missioalba.cat. Enguany s'ofereixen 400 places per professorat de tota Espanya, després de la bona rebuda que va tenir el projecte educatiu del Sincrotró ALBA en la primera edició, que va comptar amb més de 250 docents i 7.000 alumnes de tot el país.

Llegir més...

WAYFORLIGHT: EL CATÀLEG ONLINE DE FONTS DE LLUM EUROPEES

ALBA és membre d'aquesta plataforma web destinada a mostrar informació actualitzada sobre línies de llum i instruments disponibles en fonts de llum europees. Aquesta iniciativa ha estat recolzada pels projectes europeus CALIPSO, EUCALL i CALIPSOplus.

Llegir més...

LES LÀMINES PRIMES, BEN VIGENTS EN LA INVESTIGACIÓ

Recentment, investigadors de dos departaments de la UAB i de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC), en col·laboració amb altres investigadors, han publicat dos articles en l’àmbit de l’arqueologia que contradiuen la percepció que de vegades es té de les làmines primes com una preparació de laboratori anticuada i mostren com aquest format de mostra ideada al segle XIX continua vigent i pot adaptar-se a la recerca i les noves eines del segle XXI, com ara el sincrotró.

Llegir més...

CARLOS CORDÓN, ALCALDE DE CERDANYOLA DEL VALLÈS, VISITA EL SINCROTRÓ ALBA

Acompanyat per la directora Caterina Biscari i el subdirector Gastón García, ha pogut conèixer en detall el funcionament i els plans de futur de la instal·lació científica ubicada al municipi.

Llegir més...

DESCOBERT UN NOU MÈTODE PER DISSENYAR PLAQUES SOLARS DE PEROVSKITA MÉS EFICIENTS I ESTABLES

Les perovskites són el material estrella per la pròxima generació de cel·les solars. Tanmateix, el seu ús encara es veu limitat per la inestabilitat que presenten en condicions ambientals. En comptes d’absorbir tota la llum visible i, per tant, ser negres, alguns d’aquests súper materials tendeixen a presentar-se sota una altra estructura que és de color groc. La forma negra és l’única òpticament activa, de manera que el repte actual és aconseguir pel·lícules fines de perovskita negres prou estables per produir dispositius optoelectrònics funcionals. Un equip de recerca internacional, liderat per la KU Leuven a Bèlgica, ha aportat llum a aquest problema amb un innovador mètode per estabilitzar la forma negra: fixant les pel·lícules fines de perovskita en un substrat de vidre que les obliga a mantenir-se sota la forma desitjada. Les tècniques de llum de sincrotró de l’ALBA i de l’ESRF (l’European Synchrotron Radiation Facility) a Grenoble han estat claus per aquest estudi, publicat avui a Science.

Llegir més...

UNA MICA MÉS A PROP DELS CATALITZADORS INTEL·LIGENTS PER A LA GENERACIÓ DE COMBUSTIBLE

Investigadors de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul, al Brasil, en col·laboració amb el Sincrotró ALBA, han dut a terme el primer análisi detallat de l'efecte de la interacció forta metall-suport (SMSI) en nanopartícules de Cu-Ni suportades en òxid de ceri. És fonamental entendre millor aquest efecte per a poder desenvolupar catalitzadors intel·ligents, més selectius, estables i sostenibles.

Llegir més...

NOU CATALITZADOR ZEOLÍTIC AMB APLICACIONS INDUSTRIALS

El Instituto de Tecnología Química ha desenvolupat un nou catalitzador zeolític estable a altes temperatures amb potencials aplicacions per a la idustria, com ara la producció de propilè, un dels compostos químics més utilitzats del món.

Llegir més...

UN SENSOR ELÈCTRIC I ÒPTIC PER A LA DETECCIÓ AMBIENTAL DE CONTAMINANTS

Investigadors de l’institut IMDEA Nanociencia de Madrid han desenvolupat un polímer de coordinació per a la detecció química d’acetonitril amb una senzilla lectura electrònica i òptica. Els anàlisis s’han fet gràcies a les tècniques de llum de sincrotró de la línia de llum XALOC de l’ALBA i també del Advanced Light Source, als Estats Units.

Llegir més...

EXPERTS EN QUÍMICA COSMÈTICA VISITEN EL SINCROTRÓ ALBA

El passat 4 de juliol la Societat Espanyola de Químics Cosmètics (SEQC) va organitzar una visita per a socis a les instal·lacions del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

IDENTIFIQUEN UN CRISTALL PLÀSTIC ÚTIL COM A SISTEMA DE REFRIGERACIÓ MÉS SOSTENIBLE

Un grup de recerca ha comprovat que el neopentilglicol és un bon candidat per substituir els materials tòxics i inflamables que s'usen en l'actualitat en la majoria de sistemes de refrigeració, aires condicionat o neveres. Part dels experiments s'han realitzat a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA, dedicada a la difracció de pols amb raigs X a alta pressió i resolució.

Llegir més...

CONVOCATÒRIA D'OFERTES DE FEINA PER A JOVES EN R+D+i AL SINCROTRÓ ALBA

El Sincrotró ALBA ha obtingut 6 subvencions per a la contractació laboral de personal tècnic i de gestió de l'R+D+ i. Les persones interessades poden presentar la seva candidatura des del 8 de juliol fins el 8 de setembre de 2019.

Llegir més...

MÉS DE 2400 PERSONES VISITEN EL SINCROTRÓ ALBA DURANT LA SEVA JORNADA DE PORTES OBERTES

L'ALBA Open Day 2019, celebrat el passat dissabte 29 de juny, va acollir 2.425 visitants que van conèixer, de la mà del seu personal científic i tècnic, com funciona i quines aplicacions té el Sincrotró ALBA.

Llegir més...

ELS ENGINYERS DE GIRONA PREMIEN EL SINCROTRÓ ALBA

El passat 7 de juny va tenir lloc l'acte de lliurament dels premis Manel Xifra, organitzats pel Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i l'empresa Comexi Group. El Sincrotró ALBA va ser distingit en la categoria de centres de recerca.

Llegir més...

JORNADA SOBRE LES APLICACIONS DEL SINCROTRÓ ALBA EN LA INDÚSTRIA DE POLÍMERS

El passat 31 de maig, l'oficina industrial va organitzar una jornada adreçada a empreses de polímers (plàstics, adhesius, tèxtils, revestiments, envasos, biomedicina, materials per a impressió 3D, etc.). Més de 60 assistents van poder conèixer les aplicacions de les tècniques de sincrotró per millorar les propietats d’aquests materials, així com de visitar les instal·lacions de l'ALBA.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA, NOU MEMBRE DEL HUB b30

La UAB, el Parc de Recerca UAB, el centre tecnològic Eurecat, i l'Associació Àmbit B30 han signat un conveni amb el Sincrotró ALBA i ESADECREAPOLIS per incorporar-los com a nous membres de la plataforma Hub b30.

Llegir més...

MÉS DE 7.000 ALUMNES DE TOTA ESPANYA HAN PARTICIPAT A MISSIÓ ALBA, EL PROJECTE EDUCATIU PER PRIMÀRIA DEL SINCROTRÓ ALBA

La primera edició del projecte, dirigit a noies i nois d’entre 10 i 12 anys, ha estat tot un èxit ja que ha comptat amb la participació de més de 170 escoles de tot l’estat. Sota el lema de fer visible l’invisible, els alumnes han anat resolent reptes científics des de les seves aules situades en qualsevol punt d’Espanya. Per fer-ho han comptat amb el suport del personal del Sincrotró, que els plantejava una sèrie d’experiments fins arribar a completar la Missió ALBA. Les valoracions de mestres i alumnat han estat molt positives, destacant la part motivadora del projecte.

Llegir més...

DESCRIUEN COM INTERACCIONEN DUES PROTEÏNES QUE CONTRIBUEIXEN A LA RESISTÈNCIA MECÀNICA DE LA PELL

Usant la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA, un equip del Centro de Investigación del Cáncer de la Universidad de Salamanca ha obtingut una imatge 3D detallada de la unió entre dues proteïnes dels hemidesmosomes. Els resultats, publicats a la revista Structure, ajuden a entendre com es formen aquestes estructures d’adhesió dels epitelis.

Llegir més...

VISUALITZEN SKYRMIONS MAGNÈTICS MITJANÇANT HOLOGRAFIA I DISPERSIÓ COHERENT DE RAIGS X

Aprofitant la coherència de la llum de sincrotró, un grup de científics ha investigat la deformació de la xarxa magnètica d'skyrmions en un imant quiral de Co8Zn8Mn4. L'estudi d'aquests materials, i concretament dels estats "skyrmions", és molt rellevant donat el seu potencial per desenvolupar tecnologies com les memòries magnètiques i dispositius de baix consum.

Llegir més...

JORNADA DEDICADA A LA LLUM DE SINCROTRÓ EN LA INDÚSTRIA DE POLÍMERS

El proper 31 de maig de 2019 el Sincrotró ALBA organitza a les seves instal·lacions una jornada dirigida a empreses de polímers (plàstics, adhesius, tèxtils, revestiments, envasos, biomedicina, materials per a impressió 3D, etc.) per informar de com el seu estudi amb llum de sincrotró pot millorar les propietats d'aquests materials.

Llegir més...

TORNA L'ALBA OPEN DAY! Mai 06, 2019
TORNA L'ALBA OPEN DAY!

El dissabte 29 de juny de 2019, de 09:00 a 19:00, el Sincrotró ALBA celebra la seva jornada de portes obertes. Els visitants podran explorar la instal·lació i descobrir les seves aplicacions, així com assistir a demostracions i activitats per a totes les edats.

Llegir més...

S'OBRE LA CONVOCATÒRIA DE PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES EXTERNES PER A ESTUDIANTS UNIVERSITARIS 2019-2020

Fins el 31 de maig, els estudiants universitaris interessats en realitzar pràctiques acadèmiques externes al Sincrotró ALBA poden sol·licitar una plaça per cobrir una de les 13 posicions disponibles.

Llegir més...

DOCENTS EXPERTS EN ACCELERADORS DE PARTÍCULES ES REUNEIXEN A L'ALBA

Durant el 15 i 16 d'abril de 2019 el Sincrotró ALBA ha reunit els experts que formen part del consell assessor de l'Escola Interuniversitària sobre Acceleradors (JUAS, Join Universities Accelerator School), un programa de formació de 16 universitats europees i el CERN.

Llegir més...

UNA RECERCA DEL SINCROTRÓ ALBA CONSTATA LA INEFICÀCIA DE FÀRMACS DESCATALOGATS CONTRA LA DIABETIS

Per primera vegada s’ha usat llum de sincrotró per simular danys per estrès oxidatiu a la proteïna aldosa reductasa i obtenir-ne l’anomenada forma activada. Aquesta forma de la proteïna, relacionada amb l’aparició de vàries complicacions diabètiques, es mostra insensible als fàrmacs que es desenvolupen i en dificulta el tractament. Un equip de l’ALBA ha demostrat que els canvis químics que pateix la proteïna sota estrès oxidatiu fan que alguns fàrmacs no funcionin en l’intent de bloquejar-la. L’equip del Sincrotró proposa un nou mètode aplicable al disseny de fàrmacs que tingui en compte els canvis de les proteïnes sota estrès oxidatiu, com passa en malalties com el càncer, el Parkinson o l’Alzheimer.

Llegir més...

MILLOREN LA SÍNTESI DE MATERIALS PER LA PROPERA GENERACIÓ DE BATERIES DE IONS DE LITI

Un grup internacional de recerca ha descrit els processos de transformació que es produeixen durant la síntesi dels òxids laminars rics en liti, utilitzats com a càtode en les bateries de ions de liti. Aquests materials de baix cost van demostrar una capacitat i velocitat molt altes, convertint-se en candidats prometedors per al desenvolupament dels vehicles elèctrics i els sistemes d'emmagatzematge d'energia. Els experiments amb llum de sincrotró van permetre determinar els canvis estructurals i químics que tenien lloc durant la síntesi d'aquests materials.

Llegir més...

ALBA CELEBRA EL 21è CURSO DE FLUKA

Des del 8 fins al 12 d'abril, el Sincrotró ALBA va organitzar la 21a edició del curs FLUKA, que brinda capacitació als professionals que treballen en les simulacions de Montecarlo per al transport de radiació. FLUKA és un paquet de simulació de programari de física de partícules completament integrat. Té moltes aplicacions en física i enginyeria experimental d'altes energies, blindatge, disseny de detectors i telescopis, estudis de raigs còsmics, dosimetria, física mèdica i ràdiobiologia. Els 32 assistents provinents de tot el món han ampliat els seus coneixements sobre el programari FLUKA i han tingut l'oportunitat de visitar les instal·lacions de l'ALBA.

Llegir més...

LA SAL, UN NOU FACILITADOR DELS DISPOSITIUS ELECTRÒNICS BASATS EN GRAFÈ

Un equip d'investigadors ha demostrat que una substància quotidiana com la sal, NaCl, es pot utilitzar per protegir capes de grafè i desacoblar-les d'un substrat metàl·lic. A més, després es pot treure fàcilment per tal de recuperar la capa de grafè intacta, convertint aquest ingredient assequible en facilitador d'un material d'alt rendiment. El treball experimental, publicat recentment a la revista 2D Materials, es va dur a terme al Sincrotró ALBA, fent ús del microscopi PEEM de la línia de llum CIRCE, que es va utilitzar tant per al procés de dissociació com per a caracteritzar la mostra.

Llegir més...

SUPORT A LA CONSTRUCCIÓ D'UN SINCROTRÓ A MÈXIC

Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, ha participat en el primer consell interdisciplinari que promou la construcció d'un sincrotró a l'estat d'Hidalgo.

Llegir més...

ELS FUTURS EXPERTS EN LLUM DE SINCROTRÓ ES FORMEN A L’ALBA

De l’1 al 7 d’abril el Sincrotró ALBA acull el curs europeu Hercules, on 20 joves investigadors de tot el món es formaran en el camp de la llum de sincrotró. Durant tota la setmana, aprendran de forma pràctica i de la mà del personal de l’ALBA les tècniques actuals que ofereix la llum de sincrotró, amb aplicacions en camps de la ciència com la biologia, la física, la química o la ciència de materials.

Llegir més...