noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

EL SINCROTRÓ ALBA COL·LABORA EN EL DESCOBRIMENT D’UNA NOVA MALALTIA MUSCULAR: LA MIOGLOBINOPATIA

Una col·laboració internacional encapçalada per l’IDIBELL identifica la primera malaltia causada per una mutació en la mioglobina. A la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA van poder demostrar la presència de lípids oxidats en les cèl·lules musculars afectades.

Llegir més...

100% FEIX EN EL PRIMER PERÍODE DE 2019

L'anell d'emmagatzematge d'ALBA ha aconseguit un nou rècord: lliurar a les línies de llum el 100% del temps de feix previst en el primer període de 2019.

Llegir més...

VISITA EL SINCROTRÓ ALBA LA DELEGADA DEL GOVERN, TERESA CUNILLERA

Durant la seva visita ha pogut conèixer en profunditat el funcionament del Sincrotró ALBA i el servei que ofereix a la comunitat científica.

Llegir més...

KLAUS ATTENKOFER NOMENAT DIRECTOR CIENTÍFIC DEL SINCROTRÓ ALBA

Des del 4 de març de 2019, Klaus Attenkofer és el director científic de l'ALBA, a càrrec de la divisió d'Experiments. Reprén l'excel·lent feina feta per Miguel Ángel García Aranda, director científic des de finals de 2012.

Llegir més...

PRIMERA ESTRUCTURA 3D DINÀMICA PURAMENT ORGÀNICA COHESIONADA PER INTERACCIONS "STICKY FINGERS"

Un equip d’investigació de l’institut IMDEA Nanociencia de Madrid ha descrit el primer exemple de ful·lerè C60 de 6 adductes cristal·lí dinàmic i no porós que es manté unit per enllaços dèbils de van der Waals carboni-hidrogen, interacció també coneguda com “sticky fingers”. El seu dinamisme permet una reacció de monocristall a monocristall mitjançant la inclusió de petites molècules: concretament en aquest treball molècules d’hidrazina, cosa que permet una hidrogenació toposelectiva de les buckyesferes. La inclusió de la molècula s’ha visualitzat mitjançant difracció de raigs X realitzada al Sincrotró ALBA, a la línia de llum XALOC.

Llegir més...

REVELEN LES BASES MOLECULARS D’UN INNOVADOR MECANISME DE COMUNICACIÓ ENTRE BACTERIÒFAGS

L’estudi, publicat a la revista Molecular Cell per un equip de l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), suposa un pas més per desentrellar la comunicació entre els bacteriòfags i els seus hostes. Les estructures d’algunes de les molècules implicades en aquest procés han estat revelades a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

LA UREA SUBSTITUEIX ELS METALLS NOBLES COM A CATALITZADOR EN LA FOTODEGRADACIÓ DE CONTAMINANTS ORGÀNICS

Una nova tècnica làser desenvolupada per l’Institut de Ciència de Materials (ICMAB-CSIC) utilitza urea per a produir, de forma eficient i en una sola etapa, capes híbrides orgàniques-inorgàniques que contenen grafè per a la remediació ambiental, com en el cas de la fotodegradació d'antibiòtics en aigües residuals. La urea és una substància molt comuna a la indústria química i representa una alternativa de baix cost a l'ús de metalls nobles com a catalitzadors. La composició i els enllaços químics de les capes enriquides amb urea es van estudiar en detall utilitzant llum de sincrotró a l'ALBA.

Llegir més...

LA GENERALITAT ATORGA LA MEDALLA MONTURIOL A CATERINA BISCARI

En un acte celebrat ahir al Palau de la Generalitat, la directora del Sincrotró ALBA va ser guardonada amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic.

Llegir més...

ELS RESIDUS MINERS ABOCATS A LA BADIA DE PORTMÁN, A MÚRCIA, ANALITZATS AL SINCROTRÓ ALBA

La badia de Portmán és un dels casos més greus d’impacte ambiental per abocament de residus miners a Europa. Durant 40 anys es van abocar directament al mar més de 60 milions de tones de residus, provinents del tractament de minerals extrets de la Sierra Minera de Cartagena, que van omplir literalment la badia de fangs rics en metalls pesants. Des de l’any 2014 el Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona està investigant la badia de Portmán. Ara, han dut mostres d’aquests sediments a l’ALBA. La llum de sincrotró els permet obtenir informació inèdita de la contaminació per metalls pesants com ara l’arsènic.

Llegir més...

BASF, LA UPC I L'ALBA PROPOSEN UNA METODOLOGIA QUE PERMET DESENVOLUPAR MILLORS ADDITIUS PER AL FORMIGÓ

Amb llum de sincrotró, l'empresa química BASF conjuntament amb científics de la UPC i del Sincrotró ALBA han determinat com interactuen les argiles i els superplastificants en les pastes de ciment. Aquests resultats aplanen el camí per millorar el disseny de nous superplastificants més resistents a les argiles que generalment es troben en les sorres per a la producció de formigó.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA I PORTUGAL ENFORTEIXEN LA SEVA COL·LABORACIÓ CIENTÍFICA

Els ministres de Ciència de Portugal i Espanya han visitat avui el Sincrotró ALBA amb motiu de la signatura d'un conveni de col·laboració, que promou l'ús del Sincrotró ALBA entre la comunitat científica del país veí i a més inclou un programa de formació d'investigadors post-doctorals portuguesos a l'ALBA.

Llegir més...

L'ALBA REP UNA VISITA DE PREMIS NOBEL

El 10 de febrer de 2019, els premis Nobel Ada Yonath i Jerome Friedman, juntament amb l'astronauta Ellen Baker, van visitar el Sincrotró ALBA.

Llegir més...

IDENTIFICAT UN MECANISME DE REGULACIÓ D'UN ENZIM QUE CONTROLA LA VIDA MITJANA DE LES PROTEÏNES

L'estructura tridimensional d'aquest enzim ha estat obtinguda gràcies a la llum del Sincrotró ALBA i ha permès a l'equip de la Universitat Autònoma de Barcelona identificar un nou mecanisme de regulació d’un enzim que controla la vida mitjana de les proteïnes cel·lulars. L’estudi ha estat publicat a la revista Nature Communications.

Llegir més...

CONVOCATÒRIA DE PROPOSTES PER A L'ACCÉS INDUSTRIAL (PIMEs) OBERTA

Fins el 23 de juliol de 2019, les petites i mitjanes empreses (PIMEs) poden sol·licitar temps de llum en diferents fonts europees de llum de sincrotró gràcies al projecte CALIPSOplus.

Llegir més...

LA LLUM DE SINCROTRÓ REVELA NOUS DETALLS SOBRE L'ESCLEROSI LATERAL AMIOTRÒFICA (ELA)

Una combinació de diferents tècniques de llum de sincrotró realitzades a l'ALBA i a l'APS (EUA) ha posat al descobert aspectes desconeguts fins ara sobre els astròcits, un tipus de cèl·lules involucrades en aquesta malaltia neurodegenerativa. Els resultats, publicats a la revista Analytical Chemistry, mostren diferències significatives a nivell estructural, químic i macromolecular entre astròcits d'ELA i astròcits sans.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA ANALITZA ELS NIVELLS DE RADÓ PRESENTS A LA INSTAL·LACIÓ CIENTÍFICA

Un estudi realitzat en col·laboració amb la UAB conclou que els nivells de radó presents a L'ALBA són molt inferiors al límit establert per la normativa europea 2013/59 / EURATOM. El radó és un gas que s'escapa del subsòl i penetra en els edificis. En concentracions molt elevades suposa un risc considerable de desenvolupar càncer de pulmó.

Llegir més...

COMENÇA EL PROJECTE H2020 PER CONSTRUIR UNA LÍNIA DE LLUM DE TOMOGRAFIA A SESAME

L'1 de gener de 2019 es va llançar el projecte europeu Horizon 2020 BEAmline Tomography for SESAME (BEATS) amb l'objectiu de dissenyar, construir i posar a punt una línia de llum per fer tomografia de raigs X al Sincrotró SESAME a Jordània. La subvenció europea és de 6 milions d'euros i abastarà un període de quatre anys des de principis de 2019 fins a finals de 2022.

Llegir més...

NOUS DETALLS SOBRE CATALITZADORS DE COBALT PER A LA PRODUCCIÓ D'HIDROGEN

Investigadors de ALBA, la UPC i la UNSAM han estudiat l'estat químic del cobalt en tres catalitzadors durant la reacció de reformat amb vapor d'etanol (ESR). S'han dut a terme anàlisis complementàries amb llum de sincrotró en les línies de llum CLÆSS i CIRCE. Els catalitzadors basats en cobalt són una alternativa prometedora per a la producció d'hidrogen, que podria usar-se en vehicles o en aplicacions industrials en el futur.

Llegir més...

AJUDA FEDER PER AUGMENTAR LA CAPACITAT DEL SISTEMA DE PROCESSAMENT DE DADES D'ALT RENDIMENT

El Sincrotró ALBA ha rebut un ajut de fons FEDER per ampliar la capacitat de processament de dades paral·lel estàndard (basat en CPU) i gràfic (basat en GPUs) del clúster de servidors d'alt rendiment utilitzat pels científics usuaris de les línies de llum d'ALBA.

Llegir més...

TECNOLOGIA ESPANYOLA PELS AMPLIFICADORS RF DE L’ANELL PROPULSOR D’ALBA

Durant el darrer agost va tenir lloc una important actualització del transmissor de radiofreqüència 500MHz (RF) de l’anell propulsor de l'ALBA: l'amplificador IOT del propulsor basat en la tecnologia de tub de buit es va substituir per un amplificador de potència d'estat sòlid de 50 kW (SSPA). La dissenyadora i proveïdora d'aquest equip és BTesa, una empresa de telecomunicacions espanyola situada a Madrid. Aquesta empresa té una àmplia experiència en tecnologia d'emissió i acceleradors. Aquest projecte ha estat cofinançat amb fons FEDER.

Llegir més...

COM AVALUAR L’IMPACTE SOCIOECONÒMIC DE LES GRANS INFRAESTRUCTURES DE RECERCA?

El dimecres 28 de novembre, l'ALBA va organitzar un workshop del projecte RI-PATHS finançat per la UE per explorar com mesurar l'impacte socioeconòmic de les instal·lacions científiques com l'ALBA. El workshop va ser dirigit pel Centre Europeu de Sistemes d'Innovació (EFIS), coordinador del projecte, i pel Fraunhofer ISI, i va comptar amb la participació de Massimo Florio, professor d'Economia Pública de la Universitat de Milan i líder expert en anàlisis de cost-benefici.

Llegir més...

DE PAKISTAN A BARCELONA, DE CIENTÍFIQUES A AMIGUES

Shamila Imtiaz i Sidra Ibadat descriuen la seva estada de recerca al Sincrotró ALBA en el marc del projecte europeu Open Sesame.

Llegir més...

LA CONSELLERA ÀNGELS CHACÓN VISITA L'ALBA

Acompanyada per Francesc Xavier Grau i Marta Felip, va poder visitar les instal·lacions del Sincrotró ALBA i va comentar amb la seva directora, Caterina Biscari, els objectius assolits i els plans de futurs.

Llegir més...

EXPLORANT COL·LABORACIONS ENTRE INSTAL·LACIONS ICTS

Els membres del Comitè de Coordinació de NANBIOSIS han visitat el Sincrotró ALBA per intercanviar línies de recerca comunes, punts de vista sobre la seva complementarietat i discutir les possibilitats de col·laboració de les instal·lacions, ambdues reconegudes com Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) pel Govern espanyol.

Llegir més...

PRIMERA REUNIÓ PLENÀRIA DE LA INICIATIVA LEAPS

Els dies 12 i 13 de novembre, la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors (LEAPS) va celebrar la seva primera Reunió Plenària, on es van presentar 13 projectes de recerca, tres dels quals per membres del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

PRIMER SEMINARI DE MICROESPECTROSCÒPIA FTIR A LA LÍNIA DE LLUM MIRAS

La línia de llum infraroja MIRAS del Sincrotró ALBA va organitzar un seminari pràctic de 2 dies sobre microespectroscòpia d'infraroig els passats 1-2 d'octubre, on 40 científics de diferents centres de recerca van tenir l'oportunitat de conèixer a fons aquesta tècnica de la mà de l'equip de MIRAS.

Llegir més...

ALBA I LA UB BUSQUEN CANDIDATS PER A UN PROJECTE DE DOCTORAT INDUSTRIAL

El Sincrotró ALBA juntament amb la Universitat de Barcelona (UB) ha presentat una proposta al Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya per contractar un estudiant investigador que es dedicarà a un projecte industrial mentre realitza estudis de doctorat.

Llegir més...

DESCOBERT EL MECANISME D'ADHESIÓ DEL MYCOPLASMA GENITALIUM A LES CÈL·LULES HUMANES

El Mycoplasma genitalium és un patogen humà de transmissió sexual responsable de diverses patologies del tracte urogenital. S'estima que més de l'1% de la població adulta està infectada per aquest bacteri. Gràcies a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA han pogut definir l’estructura de la proteïna que intervé en el seu procés d’adhesió. El descobriment obre les portes a definir noves estratègies terapèutiques contra aquest patogen emergent que està desenvolupant resistència a la majoria d'antibiòtics disponibles.

Llegir més...

ANALITZANT L'ESTRUCTURA DELS BIOPOLÍMERS PER A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA

Un grup de recerca de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) a València està utilitzant tècniques de dispersió en el Sincrotró ALBA per desenvolupar nous sistemes d'empaquetat amb biopolímers, una solució ecològica per a la indústria alimentària

Llegir més...

SAMTACK UTILITZA LA LLUM DE SINCROTRÓ DE L'ALBA PER MILLORAR L'ENVASAT D'ALIMENTS

Gràcies al projecte europeu CALIPSOplus, l'empresa Samtack està analitzant al Sincrotró ALBA les nanopartícules que conté un nou sistema d'envasat d'aliments que evita la seva oxidació i augmenta la seva durada.

Llegir més...