noticies_news

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / noticies_news

noticies 2

LA LLUM DE SINCROTRÓ DESVELA PERQUÈ ES DETERIOREN ELS VITRALLS MODERNISTES

Un grup de la Universitat Politècnica de Catalunya estudia els materials i els mètodes utilitzats en la producció dels esmalts ens els vitralls del Modernisme Català (finals del segle XIX i començaments del XX), especialment en relació als mecanismes de degradació. Els resultats de la recerca els presenta avui Martí Beltrán González en la seva tesi doctoral dirigida per Trinitat Pradell i Cara. Les dades obtingudes en la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA han tingut un paper important a l’hora de desxifrar l’estructura i composició dels materials que componen els esmalts emprats en els vitralls així com el seu estat de conservació, amb l’objectiu final de millorar la preservació d’aquest patrimoni cultural.

Llegir més...

TROBADA VIRTUAL ENTRE EL SINCROTRÓ ALBA I FCT PORTUGAL

El 17 de desembre, l'ALBA va organitzar juntament amb FCT Portugal un workshop en línia amb aproximadament 100 participants. L'ALBA va presentar a la comunitat portuguesa d'usuaris de llum de sincrotró les característiques i l'estat de la instal·lació. A més, va promoure la interacció entre grups de recerca portuguesos, espanyols i científics del Sincrotró ALBA. En 2021, ALBA acollirà quatre investigadors postdoctorals dins d'aquesta col·laboració ibèrica.

Llegir més...

AMPLIAT EL TERMINI PER A QUE PIMEs SOL·LICITIN TEMPS DE LLUM

Les petites i mitjanes empreses (PIMEs) poden sol·licitar fins al 30 de juny de 2021 temps de llum finançat en diferents instal·lacions europees de llum de sincrotró i làsers d'electrons lliures gràcies a el projecte EU CALIPSOplus.

Llegir més...

CONVOCATÒRIA D'EXPRESSIONS D'INTERÈS PER CANDIDATURA TÈCNIC DE SUPORT 2020

Des d'avui fins el 12 de gener de 2021, el Sincrotró ALBA recull expressions d'interès per presentar una proposta conjunta en la convocatòria dels ajuts per a Personal Tècnic de Suport.

Llegir més...

L'ALBA COL·LABORA AMB LA UOC EN UN ESTUDI SOBRE TECNOLOGIA WIFI EN UN ENTORN INDUSTRIAL

Un equip de la UOC fa la primera parametrització d'un model de propagació del senyal en les bandes mil·limètriques al Sincrotró ALBA. Es tracta del primer pas per implementar comunicacions sense fil d'altes prestacions en la indústria manufacturera.

Llegir més...

UN EQUIP DE SANT JOAN DE DÉU ESTUDIA A ALBA LA DISTRÒFIA MUSCULAR

La tecnologia disponible a la línia de llum MISTRAL del Sincrotró ALBA permet a un equip investigador de Sant Joan de Déu estudiar les alteracions subcel·lulars en pacients amb distròfia muscular, gràcies a la seva resolució espacial de 50nm.

Llegir més...

EL SINCROTRÓ ALBA INICIA EL PROCÉS DE RENOVACIÓ DE LES SEVES INSTAL·LACIONS PER FER EL SALT A LA 4A GENERACIÓ

El Consell Rector del Sincrotró ALBA, amb representació del Ministeri de Ciència i Innovació i el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, presidit pel ministre Pedro Duque, ha donat llum verda per començar a treballar el 2021 en el projecte ALBA II, un ambiciós programa que transformarà l'ALBA en un sincrotró de 4ª generació amb la renovació del seu accelerador i components i la construcció de noves línies de llum.

Llegir més...

CAP A CEL·LES SOLARS ORGÀNIQUES MÉS EFICIENTS

Les cel·les solars plàstiques estan compostes per dos materials: un polímer semiconductor i un altre compost acceptor d'electrons. Per obtenir el màxim rendiment de la cel·la solar, cal que coexisteixin regions on els compostos estan ben barrejats i regions en què els materials es troben purs. Aquesta nova recerca presenta per primera vegada una metodologia experimental basada en nanocalorimetria que permet quantificar aquest grau de barreja de les cel·les solars, un coneixement fonamental per al disseny de dispositius més eficients i estables. Alguns dels experiments es van dur a terme a la línia de llum NCD-SWEET del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

IDENTIFICACIÓ EXPERIMENTAL DE LA NATURALESA I MAGNITUD DE CÀRREGUES TOPOLÒGIQUES EN CAPES FINES

Un grup d’investigació de la Universidad de Oviedo i de l’ALBA ha pogut identificar i mesurar per primera vegada les magnituds de les càrregues topològiques dins d’un film ferromagnètic, la morfologia més usada en els dispositius nanomagnètics. Per aconseguir aquests resultats, la magnetització 3D dins del film s’ha determinat amb tomografia magnètica en la línia de llum MISTRAL d’ALBA.

Llegir més...

IDENTIFICAT EL PAPER DE LA PROTEÏNA CCT EN EL CONTROL DE LA FORMACIÓ DE LA SINAPSI IMMUNE

Un nou estudi publicat a Science Advances identifica el paper de la proteïna CCT, una xaperonina citosòlica, en la reorganització de l'esquelet cel·lular que acompanya la sinapsi immune. Aquest procés d'interacció entre limfòcits i cèl·lules presentadores d'antigen és necessari per a l'activació dels limfòcits i determina la intensitat de la resposta immune produïda. L'estudi de l'interior de les cèl·lules s'ha pogut fer gràcies a les mesures fetes a la línia MISTRAL d'ALBA.

Llegir més...

DESCOBREIXEN UN NOU MATERIAL PER A LA GRAVACIÓ MAGNÈTICA ASSISTIDA PER CALOR

Un grup de recerca internacional ha trobat en un nou compost de Heusler basat en Rh altament anisotròpic un candidat ideal per a la gravació magnètica d'alta densitat assistida per calor. La línia de llum BOREAS (Sincrotró ALBA) ha estat clau en la caracterització d'aquest nou material investigant l'origen de la seva anisotropia magneto-cristal·lina.

Llegir més...

NOU PROCÉS DE SÍNTESI PER OPTIMITZAR EL RENDIMENT CATALÍTIC DE MATERIALS BASATS EN PLATÍ

Un grup d'investigació ha desenvolupat un procés de síntesi per modular la interacció exacta entre el platí (Pt) i l'estany (Sn) en clústers de Pt subnanomètrics confinats en una zeolita MFI (Mobil-type five) per aconseguir una actuació catalítica òptima. El catalitzador va mostrar una conversió inicial de propà de ~ 20% i després de 70 h la conversió va disminuir molt lentament fins a un ~ 17%, demostrant l'excepcional funcionament d'aquest catalitzador. Durant la investigació, es van dur a terme experiments d'espectroscòpia d'absorció de raigs-X (XAS) in-situ a la línia de llum CLÆSS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

LA MOSCA TSE-TSE TAMBÉ PODRIA SALVAR VIDES

Per primera vegada, un equip internacional d’investigació ha recreat al laboratori la molècula que permet a la mosca tse-tse alimentar-se de sang. És un potent però petit anticoagulant amb una unió forta i única a la trombina, l'enzim clau de la via de coagulació. Les mesures de difracció de raigs X al Sincrotró ALBA van ser fonamentals per a comprendre l'estructura i el mecanisme d'acció d'aquesta molècula, el que suggereix que també és una plataforma prometedora per dissenyar millors fàrmacs anticoagulants.

Llegir més...

SERVEIS PER A PIMES: TAMATA & CALIPSOPLUS

Descobreix els nostres serveis per a PIMES! Recordeu que fins el 21 de desembre les petites i mitjanes empreses poden sol·licitar temps de llum en diferents fonts europees de llum de sincrotró gràcies al projecte CALIPSOplus.

Llegir més...

UN EQUIP D'ALBA REVELA UN MECANISME ESTRUCTURAL INVOLUCRAT EN LA CONJUGACIÓ BACTERIANA

Un equip científic de la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha liderat un estudi estructural en profunditat de dues proteïnes bacterianes implicades en la conjugació: Rap i Rco, amb diversos nivells de detall atòmic. Han demostrat que la tetramerització de la proteïna Rap és induïda mitjançant la unió de pèptids, a través d'una nova interacció anomenada pels investigadors "foot-2-foot", que no s'havia vist mai en altres proteïnes de la mateixa família. Aquesta tetramerització dificulta la interacció Rap-Rco, alliberant per tant Rco, proteïna repressora, i bloquejant així la conjugació, és a dir la transferència de material genètic entre bacteris.

Llegir més...

CERÀMICA ITALIANA ESTUDIADA EN PROFUNDITAT AMB LA LLUM D'ALBA

Vidrats i decoracions de ceràmiques de Montelupo (Itàlia) dels segles XIV-XIX han sigut analitzats a través d’una sèrie de mesures de microdifracció de raigs X amb llum de sincrotró a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA. Un equip de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona han dut a terme els experiments, que proporcionaran informació molt útil per reconstruir els processos tecnològics de la fabricació de la ceràmica.

Llegir més...

EL CONSELLER D’EMPRESA I CONEIXEMENT DE LA GENERALITAT VISITA L'ALBA

El Conseller Ramon Tremosa ha visitat les instal·lacions del Sincrotró ALBA de la mà de la seva directora, Caterina Biscari, i d’altres membres de la direcció així com del propi personal investigador que hi estava treballant. Després, el Conseller també s’ha reunit a l’auditori de l’ALBA amb diversos responsables d’altres centres de recerca de l’entorn i ha aprofitat per anunciar la intenció del Govern en crear un fons d’inversió público-privat per impulsar la transferència de coneixement de la recerca que fa Catalunya.

Llegir més...

ELS EFECTES DE LA PRESSIÓ SOBRE EL TRANSPORT DE IONS DE l'ELECTRÒLIT SÒLID DE IO SODI Na3PS4

Un equip d'investigació internacional ha descrit els efectes de la pressió sobre l'estructura i la conductivitat iònica de l'electròlit sòlid Na3PS4. Els investigadors van utilitzar diverses tècniques i van dur a terme experiments singulars d'espectroscòpia d'impedància a pressió variable. Els resultats de l'estudi són de gran interès per al camp de les bateries d'estat sòlid com una tecnologia de pròxima generació per a l'emmagatzematge electroquímic d'energia a gran escala per a permetre la producció de vehicles elèctrics i d'electricitat renovable. Algunes de les mesures es van dur a terme a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

"NANOPALS DE BARBER": MAGNETITZACIÓ SUPERFICIAL HELICOIDAL EN NANOFILS

Un nou estudi fruit d'una col·laboració entre institucions de recerca espanyoles demostra que els nanofils tenen en el seu centre una magnetització alineada amb l'eix del fil i, en la superfície, una magnetització que descriu línies helicoidals similars a les dels pals de barber. Aquest caràcter helicoidal aporta quiralitat a la configuració magnètica i a més van descobrir que dos dominis magnètics contigus amb quiralitat oposada són més difícils de moure que dos dominis contigus amb la mateixa quiralitat. Aquest resultat evidencia el paper de la quiralitat sobre la dinàmica de les parets de domini que podria utilitzar-se com una variable pràctica per a l'emmagatzematge magnètic de dades.

Llegir més...

NANOESTRUCTURACIÓ DE GRAFIT PIROLÍTIC ALTAMENT ORIENTAT (HOPG) A TEMPERATURES MÉS BAIXES

Un equip d'investigació internacional ha demostrat l'efecte oxidant de l'HOPG a temperatura ambient dipositant una capa ultrafina de monòxid de cobalt (CoO). La formació de defectes en el carboni revela una debilitació dels enllaços sigma C-C, facilitant la reacció de gasificació del carboni catalitzada pel CoO a temperatures més baixes que utilitzant les típiques nanopartícules metàl·liques. Aquest fet obre la porta a una nanoestructuració més comprensible i eficaç de grafit i grafè per a moltes aplicacions. Els resultats s'obtenen utilitzant mesures NAP-XPS in-situ en l'obturador NAPP de la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

DESENVOLUPAMENT D'UN NOU ENZIM PER AL RECICLATGE DE RESIDUS DE PLÀSTIC PET EN NOVES AMPOLLES

Investigadors francesos han publicat un article que ha estat portada de la revista científica Nature: una depolimerasa de PET dissenyada per descompondre i reciclar ampolles de plàstic. El desenvolupament d'aquest nou enzim situa aquesta tecnologia al capdavant dels esforços per protegir els nostres oceans i el nostre planeta contra la pol·lució del plàstic. Alguns dels experiments es van dur a terme a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

CATERINA BISCARI SEGUEIX UN ANY MÉS COM A PRESIDENTA DE LEAPS

La Directora d'ALBA presideix LEAPS durant aquest any 2020 i continuarà el proper 2021, treballant amb renovat entusiasme per la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors.

Llegir més...

UN ANY MÉS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL DUAL A L'ALBA

Onze estudiants de formació professional dual de centres educatius de Catalunya s'han incorporat a la instal·lació científica per aprendre un ofici alhora que realitzen la seva formació.

Llegir més...

ESTUDI DE L'EFECTE SINÈRGIC DE MATERIALS NCM PER CÀTODES DE BATERIES D'IÓ-LITI

Un grup de recerca internacional ha desenvolupat una estratègia universal i simple per sintetitzar un material LiNixCoyMn1-x-yO2 (NCM) per a bateries d'ió-liti. L'estudi proporciona un nou enteniment de l'efecte sinèrgic del nucli i la capa externa durant una successió de cicles electroquímics. Aquests descobriments aporten una nova perspectiva per al disseny racional de materials en capes per càtode basats en níquel amb una alta energia i una llarga vida cíclica, amb propietats particulars de dues fases electroquímiques. Algunes de les dades es van obtenir en les línies de llum MSPD i CLAESS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

COMENÇA LA 3ª EDICIÓ DEL PROJECTE EDUCATIU MISSIÓ ALBA ESTRENANT 4 NOUS EXPERIMENTS

Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la tercera edició de Missió ALBA ja es poden apuntar a www.missioalba.cat. Enguany s’ofereixen 500 places per mestres de tot l’estat, després dels bons resultats en les edicions anteriors d’aquest projecte educatiu del Sincrotró ALBA, que l’any passat va comptar amb més de 300 docents i 10.000 alumnes de tot el país. Com a novetat, aquest curs ofereix 4 nous experiments que, sota el lema "Descobreix el poder de la llum", mostraran als alumnes la ciència de la llum.

Llegir més...

BIOFÍSICS REVELEN COM FUNCIONA UNA EINA OPTOGENÈTICA

Un equip d'investigació internacional ha obtingut per primera vegada l'estructura de la proteïna sensible a la llum i bomba de sodi KR2 en el seu estat actiu. El descobriment aporta una descripció del mecanisme rere la transferència impulsada per llum de l'ió sodi a través de la membrana cel·lular. Entendre com funciona la KR2 és crucial per optimitzar les característiques funcionals d'aquesta proteïna i poder utilitzar-la com a base per a noves eines optogenètiques.

Llegir més...

6a CONVOCATÒRIA DE PROPOSTES PER A L'ACCÉS INDUSTRIAL (PIMEs)

Fins el 21 de desembre de 2020, les petites i mitjanes empreses (PIMEs) poden sol·licitar temps de llum en diferents fonts europees de llum de sincrotró gràcies al projecte CALIPSOplus.

Llegir més...

DETECTEN PER PRIMERA VEGADA MICROPLÀSTICS EN UN LLAC D'AIGUA DOLÇA DE L'ÀRTIC

Investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universidad de Alcalá (UAH), del Instituto Español de Oceanografía (IEO) i del Sincrotró ALBA han demostrat per primera vegada la presència de microplàstics en un llac d'aigua dolça de l'Àrtic. Fins ara, aquest tipus de contaminants només s'havien registrat en ecosistemes marins de la regió àrtica.

Llegir més...

BIÒLEGS VEGETALS DESCOBREIXEN EL SIMPLE PRINCIPI PEL QUAL LES PLANTES RESPONEN A L'HORMONA AUXINA

En un nou estudi, investigadors d'Holanda en col·laboració amb el Japó i Espanya han trobat un simple mecanisme per al control del creixement de les plantes. La implementació d'aquests descobriments pot ajudar els agricultors a dissenyar nous cultius amb, per exemple, resistència contra malalties, sequera o inundacions. Alguns dels experiments es van portar a terme a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

COM ELS CONDUCTORS AMB REVESTIMENT SUPERCONDUCTOR RESPONEN DAVANT LES CONDICIONS EXTREMES DEL FUTURE CIRCULAR COLLIDER DEL CERN

Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC), el Sincrotró ALBA, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el CERN, estudien la resistència de superfície i les propietats de vòrtex de set conductors amb revestiment superconductor a freqüències de microones, camps magnètics elevats i baixes temperatures (imitant les condicions esperades del Future Circular Collider al CERN) per estudiar com responen.

Llegir més...